menu

Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Γαλοπούλα γεμιστή στο φούρνο
Η γεμιστή γαλοπούλα μας έρχεται από μακριά ως ένα παραδοσιακό γεύμα σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά τα τελευταία χρόνια το εισάγαμε με επιτυχία και εδώ.






θα χρειαστούμε για 3,5 κιλά γαλοπούλα:
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κουτ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ συκωτάκια από κοτόπουλο ψιλοκομμένα
1 φλυτζ. τσ. ρύζι νυχάκι
1 φλυτζ τσ. πλιγούρι
αλάτι
πιπέρι
2 φλυτζ. τσ ζεστό νερό



για την επάλειψη
1 πορτοκάλι (το χυμό του)
1 λεμόνι (το χυμό του)
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λίγη ρίγανη ξερή

διαδικασία
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τη γαλοπούλα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και αλείφουμε μέσα έξω τη γαλοπούλα. Στη συνέχεια, την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο μέσα έξω και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Την τοποθετούμε σε γάστρα, σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ να μαριναριστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.  Σε σκεύος πλακερό, ρίχνουμε λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε και τα συκωτάκια να αχνιστούν λίγο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και το πλιγούρι, ανακατεύουμε λίγο και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο, ώσπου να ρουφήξει τα υγρά του.
Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση και γεμίζουμε τη γαλοπούλα. Τη ράβουμε με κλωστή και την τοποθετούμε στη γάστρα πάνω σε σχάρα. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό στη γάστρα και έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους  210. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 160 και την ψήνουμε  άλλες 3,5 ώρες, όσες είναι και τα κιλά της*.

και κάτι ακόμα
*Οι ώρες ψησίματος της γαλοπούλας είναι αντίστοιχες με τα κιλά της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου