menu

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Μάθε πως να φτιάξεις...ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΞΙΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Μάθε πως να φτιάξεις...ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΞΙΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Στο thegastrin δε σας έχουμε κρύψει την αδυναμία μας στον τραχανά , σε ένα ζυμαρικό που μυρίζει παράδοση και έχει πολλές εκδοχές...ξινός, γλυκός, πολύχρωμος λαχανικών (γλυκός)...ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε και την ξινή πλευρά του νηστίσιμου τραχανά με λαχανικά και προζύμι.


θα χρειαστούμε:

500 γρ. γιοντζέ (σπασμένο σιτάρι)
1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
Αλεύρι κίτρινο όσο πάρει να γίνει σφιχτό ζυμάρι (2,5 με 3 κιλά περίπου)
1 κιλό προζύμι ξινό
300 γρ σουσάμι φυσικό


από λαχανικά:



500 γρ. κόκκινη κολοκύθα
500 γρ. ντομάτα
1500 γρ. πιπεριά Φλωρίνης
500 γρ. καρότο
500 γρ. κρεμμύδι ξερό
300 γρ. σέλινο (ρίζα και φύλλα)
(Προαιρετικά 3 καυτερές πιπεριές)
από μπαχαρικά:

2 κ. σούπας καπνιστό κόκκινο πιπέρι
3 κ. σούπας αλάτι
2 κ. σούπας μαύρο πιπέρι
2 κ. σούπας μπούκοβο


διαδικασία:

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν στον ατμό , χωρίς προσθήκη νερού γιατί θα βγάλουν τα δικά τους υγρά, σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το σουσάμι και τον γιοντζέ (σιτάρι), ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα και να φουσκώσει το σιτάρι. Έπειτα πολτοποιούμε το μίγμα σε μπλέντερ ή μούλτι και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
Προσθέτουμε το προζύμι (το οποίο έχει ξινίσει αρκετά αφήνοντάς το σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις μέρες) που έχουμε ετοιμάσει και το σιμιγδάλι. Ζυμώνουμε πολύ καλά να ανακατευτούν τα υλικά σωστά και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά έως ότου γίνει μια σφιχτή ζύμη.
Σκεπάζουμε με ένα τραπεζομάντηλο τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη τρεις μέρες να ξινίσει.
Το ζυμάρι με τη βοήθεια του προζυμιού θα διπλασιαστεί σε όγκο. Κάθε μέρα το ζυμώνουμε και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι αν χρειαστεί.


Η διαδικασία από δω και πέρα είναι η ίδια με τον πολύχρωμο τραχανά λαχανικών (νηστίσιμο)
Μαγειρεύεται σκέτος ή με κοτόπουλο, μανιτάρια, κόκκινο κρέας.

Καλή επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου