menu

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ

Μαρμελάδα φραγκόσυκο 
Σε προηγούμενη ανάρτησή μας ασχοληθήκαμε με το φραγκόσυκο σε θεωρητικό επίπεδο. Έφτασε η ώρα να ασχοληθούμε πιο "βαθιά" μαζί του. Εν αρχή, πρέπει να ξέρουμε πώς να το καθαρίσουμε. Κι αυτό, γιατί έχει πολλά μικρά αγκάθια οπότε χρειάζεται μία παραπάνω προσοχή στο καθάρισμα.
Για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να τσιμπηθούμε, βάζουμε τα φραγκόσυκα σε μια πλαστική σακούλα, τη γεμίζουμε με νερό και την ανακινούμε προσεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο τα περισσότερα αγκάθια πέφτουν. Φοράμε τα γάντια κουζίνας μας και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους. Πρώτα κόβουμε τις 2 άκρες και έπειτα αποφλοιώνουμε τον κορμό. Κατάσαρκα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση κουκουτσιών, για το λόγο αυτό, κρατάμε για τη μαρμελάδα μας το εξωτερικό μέρος και το υπόλοιπο, -δλδ τον πυρήνα με τα περισσότερα κουκούτσια-, το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ένα εξίσου ιδιαίτερο λικέρ! Ας δούμε όμως τι θα χρειαστούμε...



θα χρειαστούμε:
1 κ καθαρισμένα φραγκόσυκα
300 γρ ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
λίγο νερό



διαδικασία
Αφού ζυγίσουμε 1 κιλό καθαρισμένα φραγκόσυκα, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και βράζουμε για 10-15 λεπτά σε λίγο νερό (περίπου μισό ποτήρι). Αφού κρυώσουν, τα περνάμε από το μύλο λαχανικών ή από ένα σουρωτήρι για να συγκρατήσουμε τα κουκούτσια, τα οποία είναι πολύ σκληρά και δεν τρώγονται εύκολα. Στη συνέχεια, βάζουμε τον πολτό μας στην κατσαρόλα, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει (περίπου 15 λεπτά). Δε χρειάζεται πολύ βράσιμο, καθώς περιέχει πολλή πηκτίνη. Τέλος, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και η μαρμελαδίτσα μας είναι έτοιμη. Για τη συνταγή του λικέρ στο επόμενο... επεισόδιο!!!



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου