menu

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΡΙΦΤΕΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ ΓΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΕΣ

ΣΤΡΙΦΤΕΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ ΓΛΥΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΕΣ

Η αλήθεια είναι ότι στο γαστριν έχουμε ήδη παρουσιάσει μπουγάτσα. Με την παρούσα συνταγή όμως καλύπτονται και οι δύο εκδοχές γεύσης, αλμυρή και γλυκιά και μάλιστα με φύλλο σπιτικό!!!




θα χρειαστούμε τα εξής:
(για 12 μπουγάτσες)

800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 και 200γρ για το άνοιγμα των φύλλων
1 κ. σούπας ξύδι
2 φλ τσ χλιαρό νερό
1 ½ κουτ γλ αλάτι
2 κουτ σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ½ φλ τσ εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανάμεικτο με ηλιέλαιο για το άνοιγμα των φύλλων

για την αλμυρή:
(1/2 δόση) βλέπε εδώ

για τη γλυκιά:
(1/2 δόση) βλέπε εδώ



διαδικασία
Βάζουμε σε μία λεκάνη το νερό, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι ώστε να πετύχουμε μία ζύμη σφιχτή και  ταυτόχρονα ελαστική για να μπορέσουμε να ανοίξουμε φύλλο και να μην κολλάει στα χέρια μας. 
Ζυμώνουμε πολύ καλά το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.



Παίρνουμε ένα τάπερ, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, βάζουμε μέσα τις μπάλες και κλείνουμε το τάπερ για να μην ξεραθεί η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι και το ανοίγουμε με τον πλάστη για να πετύχουμε ένα λεπτό, ωραίο φύλλο. Όταν βλέπουμε ότι πάει να μας κολλήσει το φύλλο, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι για να μας βοηθήσει να ανοίξουμε το φύλλο. Μετά παίρνουμε το λάδι και με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο μας. Το διπλώνουμε στη μέση και το ξαναλαδώνουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης (για την προετοιμασία της κρέμας γλυκιάς δες εδώ και αλμυρής εδώ) και τα βάζουμε σε μια οριζόντια σειρά από τη μία άκρη ως την άλλη.Τυλίγουμε στριφτά σε σχήμα σαλιγκαριού και το βάζουμε μέσα στο ταψί.



Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για όλα τα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αλείφουμε την επιφάνεια των μπουγατσών μας με το λάδι που μας έχει μείνει.
Πασπαλίζουμε με το πινέλο την επιφάνεια με ελάχιστο νερό και έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-60 λεπτά με αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας.





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου