menu

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

ΩΤΙΑ, ποντιακά... αυτάκια!

Ωτία, ποντιακά... αυτάκια!
Τα ωτία είναι πατροπαράδοτον ποντιακόν γλύκισμαν. Ομνέζ'νε με τ'ωτίν τ'αθρωπί και για τ'ατό λέγουν'ατα ωτία.
Πηγή: βικιπαίδεια
Σύμφωνα με την ποντιακή παράδοση, προσφέρονται ως επιδόρπιο στο τραπέζι του γάμου.



θα χρειαστούμε:
3 αυγά
2 φλυτζ τσ γιαούρτι
1/4 κουτ γλ αλάτι
2 φλυτζ τσ ζάχαρη
3 κουτ σούπας γάλα
1/2 φλυτζ τσ ηλιέλαιο
1 κουτ. γλ. σόδα
2 κουτ. γλ. μπέικιν
2 βανίλιες σε σκόνη
1 μεγάλο πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα του
περίπου 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις



διαδικασία
Μέσα σε μια λεκάνη, χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά και μέσα στο γιαούρτι ανακατεύουμε τη σόδα. Κατόπιν το ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά και τέλος βάζουμε και το αλεύρι. Θέλουμε να πετύχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, ώστε να ανοίξουμε με ευκολιά το φύλλο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Με τη βοήθεια ενός πλάστη και με λίγο αλεύρι ανοίγουμε ένα φύλλο μισού εκατοστού. Προσπαθούμε να ανοίξουμε το φύλλο σε τετράγωνο (βλ φωτό).


Το κόβουμε σε λωρίδες και μετά σε ρόμβους, σε στιλ μπακλαβά.
Κάνουμε με το μαχαίρι μια σχισμή στο κέντρο


και μετά περνάμε τη μία άκρη μέσα από τη σχισμή, την τραβάμε και ... τα αυτάκια έχουν σχηματιστεί.


Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα ηλιέλαιο και όταν είναι έτοιμο, σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε λίγα-λίγα τα αυτάκια. Όταν ροδίσουν, είναι έτοιμα.


και... κάτι ακόμα
Η δόση (ανάλογα με το μέγεθος που θα δώσουμε στα ωτία φυσικά) αντιστοιχεί σε πάνω από 120 κομμάτια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου