menu

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Μελομακάρονα
Μελομακάρονα...το "γαστριμαργικό" σήμα κατατεθέν των χριστουγέννων σε μία συνταγή παραδοσιακή!


Θα χρειαστούμε για 80 μελομακάρονα τα εξής:
1 κ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλυτζ τσ ηλιέλαιο
1 φλυτζ τσ ζάχαρη
1/2 φλυτζ τσ νερό
1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
1 φλυτζ τσ χυμό πορτοκάλι

1 γεμάτη κουτ γλ κανέλα (σκόνη)
3 γεμάτες κουτ γλ μπέικιν
1 φλυτζ καφέ κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ γλ γαρύφαλλο
4 κουτ σ ψιλό σιμιγδάλι
1 φλυτζ τσ ψιλοκομμένα καρύδια

για το σιρόπι:
2 φλυτζ τσ ζάχαρη
2 φλυτζ τσ νερό
1 φλυτζ τσ γλυκόζη
2 γεμάτες κουτ σ μέλι

για το πασπάλισμα:
καρύδια αναμειγμένα με κανέλα
μέλι

διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε το μπέικιν και το σιμιγδάλι. Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά  εκτός από την καρυδόψιχα. Αφού διαλυθεί καλά η ζάχαρη, ρίχνουμε στο μείγμα το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν και το σιμιγδάλι και στο τέλος ρίχνουμε και την καρυδόψιχα. Δεν ζυμώνουμε πολύ, για να μην γίνουν σκληρά τα μελομακάρονα. Θέλουμε η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια μας. Τοποθετούμε στο ταψί μία λαδόκολλα και πλάθουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει αλλά ομοιόμορφα. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τρυπάμε με ένα πιρούνι για να σχηματίσουμε το σχέδιό μας (βλ. φωτο).

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και ψήνουμε στους 180 με αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα για 25-30 λεπτά, ώσπου να φέρουν ωραίο, ρόδινο χρώμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά και αφού αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις 2 κουταλιές μέλι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο τα μελομακάρονα και όπως είναι ζεστά τα βουτάμε λίγα λίγα αμέσως στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα. Τέλος, ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί λίγο μέλι και περιχύνουμε στα μελομακάρονα.

και κάτι ακόμα
τη γλυκόζη την προσθέτουμε ώστε να μην ζαχαρώσουν τα μελομακάρονα.


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου