menu

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Μάθε πώς να φτιάξεις....ΠΕΛΤΕ ΚΥΔΩΝΙΟΥ

Μάθε πώς να φτιάξεις....ΠΕΛΤΕ ΚΥΔΩΝΙΟΥ ή (ΣΙΡΟΠΙ)

Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Ο χυμός του είναι εύγευστος και καταναλώνεται από τα παιδιά, καθώς δεν περιέχει αλκοόλ.


Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος "μαρμελάδα" σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι»
Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.
πηγή: βικιπαίδεια

Αν έχετε φτιάξει κυδώνι γλυκό του κουταλιού ή ψητό στο φούρνο ή μαρμελάδα....μην πετάξετε τα κουκούτσια και τις φλούδες γιατί μ' αυτά θα φτιάξουμε έναν ωραιότατο πελτέ...

θα χρειαστούμε:
κουκούτσια και φλούδες από κυδώνι
2 κυδώνια 
ζάχαρη (2 μέρη υγρού προς 1 μέρος ζάχαρης)
3 κλωνάρια αρμπαρόριζας
χυμό λεμονιού ( στα 6 φλυτζάνια ζουμί βάζουμε χυμό 1/2 λεμονιού)

διαδικασία:
Πλένουμε καλά τα δύο κυδώνια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τα κουκούτσια και τις φλούδες. Σκεπάζουμε με νερό, ρίχνουμε τα κλωνάρια αρμπαρόριζας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου μαλακώσουν. Σε ένα τρυπητό σκεύος προσαρμόζουμε 3-4 κομμάτια τούλι, στραγγίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και συλλέγουμε το ζουμί σε ένα μπολ. Τ' αφήνουμε να στραγγίσει χωρίς να πιέζουμε/ζουλάμε τα κυδώνια. Μετράμε το ζουμί και προσθέτουμε ζάχαρη σε αναλογία 2:1. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας αρκετά συχνά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Για το δέσιμο βλ. εδώ . Αν θέλουμε να γαρνίρουμε γλυκά ή σαλάτες δε χρειάζεται να γίνει πολύ σφιχτό...θα πρέπει να έχει τη μορφή πηχτού σιροπιού. Αν πάλι θέλουμε να το φάμε με το κουταλάκι τ' αφήνουμε να βράσει περισσότερο!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !



2 σχόλια:

  1. Ωραία η συνταγή σας, αλλά νομίζω ότι ο πελτές δεν είναι ούτε σαν σιρόπι ούτε σαν μαρμελάδα. Είναι σφικτό φυσικό ζελέ. Όταν το κόβουμε με μαχαίρι ή με το κουταλάκι, δεν απλώνει αλλά στέκεται. Αυτή είναι και η δυσκολία του σαν γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σου άλλωστε το αναφέρουμε στο τέλος της συνταγής. Σε περίπτωση που θέλουμε να γαρνίρουμε διάφορα γλυκά, παγωτό ή σαλάτες εξυπηρετεί απόλυτα η πιο αραιή μορφή του και αξίζει να το δοκιμάσετε.

      Διαγραφή