menu

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Νόστιμα κριτσίνια σε μια απλή και γρήγορη συνταγή για να συνοδεύει αγαπημένα ντιπς αλλα και για να μας κάνει παρέα τα πρωινά με τον καφέ, με το γάλα, το απογευματινό μας τσάι και γιατί όχι και με το βραδινό κρασάκι. Γενικώς, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι τα κριτσίνια είναι ένα σνακ του 24 ωρου!!!


θα χρειαστούμε:
(για 50 κριτσίνια)
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο)

1 κ. γλυκού (κοφτό) αλάτι Ιμαλαΐων
1 κ. γλυκού (κοφτό) μπέικιν
1 κ. σούπας ξύδι
1 1/2 φλ. καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης αλεσμένη ή 1 κ. γλυκού πελτέ πιπεριάς
1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες
5 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1 φλ. τσαγιού νερό χλιαρό
σουσάμι προαιρετικά

διαδικασία
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και το μπέικιν. Κάνουμε λακκουβίτσα και προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε και όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτουμε τις ελιές, την πιπεριά και τον βασιλικό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε αλεύρι αν χρειαστεί. Θα πρέπει η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Παίρνουμε μπαλάκια ζύμης βάρους 20 γρ. ή μεγέθους ενός καρυδιού και πλάθουμε κορδόνια λεπτά.


Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα στρωμένη σε ταψί και αν θέλουμε τα ψεκάζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε τα κριτσίνια στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα για 30-35΄. Τα φυλάσσουμε σε χάρτινη σακούλα για να παραμείνουν τραγανά.


και κάτι...ακόμη
Μπορείτε να παίξετε με τη γεύση που θέλετε να έχουν τα κριτσίνια και να αφήσετε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει....αφαιρέστε την πιπεριά, τις ελιές και τον βασιλικό και βάλτε 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο (μειώστε την ποσότητα του αλατιού)  ή φτιάξτε κριτσίνια με γεύση ελιάς και λιαστής ντομάτας....1 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες και 2 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες με λίγη ρίγανη. Η προσθήκη λαχανικών π.χ. σπανάκι , πράσο (ζεματισμένα και καλά στραγγισμένα) θα δώσει μια ξεχωριστή νότα!!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου