menu

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΙΜΙΤΙΑ)


ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΙΜΙΤΙΑ)

Λατρεμένο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους, φτιαγμένο με απλά καθημερινά προϊόντα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ανθρώπινη διατροφή. Μια εύκολη, γρήγορη και πετυχημένη συνταγή για τραγανά και αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης!


θα χρειαστούμε: 
(για 30 κουλούρια)*
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)

50 γρ. προζύμι
15 γρ. φρέσκια μαγιά (αν δεν έχετε προζύμι βάλτε 20 γρ. μαγιά)
100 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι Ιμαλαΐων
100 γρ. σπορέλαιο
χλιαρό νερό (τόσο ώστε να γίνει μια εύπλαστη ζύμη)
500 γρ. σουσάμι

διαδικασία
Βάζουμε το αλεύρι σε μία μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε τ' αλάτι. Ανακατεύουμε και κάνουμε μία λακκουβίτσα. Ρίχνουμε το λάδι και το προζύμι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά αφού πρώτα την αραιώσουμε με λίγο χλιαρό νεράκι. Βάζουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας χλιαρό νερο. Αφού γίνει εύπλαστη η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σκεπάζοντας τη λεκάνη με βαμβακερό τραπεζομάντηλο. Ξαναζυμώνουμε και παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε λεπτά κορδόνια.




Αν κολλάει η ζύμη στα χέρια μας μπορούμε να τα λαδώσουμε ελαφρώς...Ψεκάζουμε το κάθε κορδόνι με νερό και το βουτάμε στο σουσάμι.


Τοποθετούμε κάθε κορδόνι σε ταψί με λαδόκολλα, ενώνουμε τις άκρες και ψήνουμε στους 220 βαθμούς σε αέρα για 15' περίπου....μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά.

Εννοείται πως μπορούμε να παίξουμε με τα σχήματα...

Τα κουλούρια (σιμίτια) τρώγονται ζεστά. Επειδή η μία δόση φέρει αρκετά και είναι δύσκολο να καταναλωθούν σε μία μέρα μπορείτε να τα πλάσετε κορδόνια, να ενώσετε τις άκρες, να τα βάλετε στην κατάψυξη για να τα ψήσετε κάποια άλλη στιγμή (αφού πρώτα ξεπαγώσουν) ακολουθώντας την ίδια διαδικασία...αν πάλι δεν έχετε χώρο στην κατάψυξη φτιάξτε τη μισή δόση.

Με την ίδια συνταγή μπορούμε να φτιάξουμε κουλούρια ολικής και πολύσπορα και
γεμιστά με τυρί, ντομάτα, πιπεριά, ελιά και ό,τι άλλο επιθυμείτε.Για τα κουλούρια ολικής αντικαθιστούμε το κίτρινο αλεύρι με αλεύρι ολικής και ανακατεύουμε το σουσάμι με διάφορους σπόρους της αρεσκείας μας (π.χ. λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι μαύρο, ηλιόσπορο κ.α.). Για σταφιδοκούλουρο προσθέστε λίγες σταφίδες στη ζύμη.


και κάτι...ακόμη
* Ο αριθμός των τεμαχίων εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα τα θέλετε...όπως και να 'χει θα προσέξετε τα κορδόνια να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
** Το σουσάμι και τους σπόρους που μένουν στο ταψί κατά το ψήσιμο δεν τους πετάμε , τους φυλάσσουμε σε ένα γυάλινο βαζάκι και γαρνίρουμε τις σαλάτες μας...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου