menu

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ;

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ;


Πρώτα απ’ όλα, το φρέσκο ψάρι  έχει μια πολύ πιο ευχάριστη οσμή που παραπέμπει σε θαλασσινά φύκια σε αντίθεση με τα λιγότερο φρέσκα ψάρια που έχουν μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή. 
Η επιφάνεια δέρματος του φρέσκου ψαριού είναι πιο
γυαλιστερή και λίγες ώρες μετά το ψάρεμα το δέρμα του αρχίζει να καλύπτεται από μια λεπτή διαυγή βλέννα με φυσιολογική οσμή.  Αντίθετα, η επιφάνεια του μπαγιάτικου ψαριού γίνεται έντονα γλοιώδης και αρχίζει να χάνει τα έντονα χρώματα που είχε πριν. Το σώμα του φρέσκου ψαριού είναι σφιχτό και δύσκαμπτο και όταν το ακουμπάμε δεν μένει το ίχνος από το δάχτυλό μας. Από την άλλη, το σώμα του μπαγιάτικου ψαριού γίνεται πλαδαρό και εύκαμπτο, δηλαδή λυγίζει όταν το αφήσουμε οριζόντια. 
Το πιο βασικό χαρακτηριστικό όμως του φρέσκου ψαριού είναι τα μάτια. Πρέπει να προεξέχουν, να είναι διαυγή, διαφανή και η κόρη τους να είναι μαύρη.  Βασικό χαρακτηριστικό του φρέσκου ψαριού είναι επίσης και τα βράγχια τα οποία πρέπει να είναι ζωηρά κόκκινα ή ροζ. Αντίθετα, τα μάτια από τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν αρχίσει να βυθίζονται και έχουν χάσει την αρχική τους γυαλάδα, ενώ τα βράγχια τους είναι σκούρα ή ξασπρισμένα και έχουν βλέννες. 
Πώς διατηρούμε το φρέσκο ψάρι στο ψυγείο;
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το φρέσκο ψάρι είναι μέσα σε ψιλοκομμένο πάγο σε θερμοκρασία 0 βαθμοί Κελσίου. Στη συντήρηση του ψυγείου (4-7 βαθμοί) το ψάρι διατηρείται μέχρι και 2 μέρες.
Τα ψάρια και οι εποχές τους
Όπως λέει και η λαός «Κάθε ψάρι στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο», έτσι κάθε ψάρι πρέπει να τρώγεται στην εποχή του. Η κατάλληλη εποχή για κάθε ψάρι είναι αυτή που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας. Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο, κάποια ψάρια μπορούμε να τα βρούμε εύκολα όλες τις εποχές. 
 Χειμώνας    Άνοιξη     Καλοκαίρι     Φθινόπωρο
Mαρίδα
Mπαρμπούνι
Γόπα
Συναγρίδα
 Πέρκα
Xάννος
Σκορπιός
Γωβιός
Στήρα
 Σφυρίδα
 Pοφός
 Λαβράκι
Παλαμίδα
Σπάρος
Συναγρίδα
Πέρκα
 Xάννος
Σκορπιός
Γωβιός
Στήρα
Σφυρίδα
Pοφός
Xέλι
Kουτσομούρα
Mελανούρι
Tσιπούρα
 Παλαμίδα
 Λυθρίνια
Σπάρος
Kολιός
 Σαρδέλα
Σάλπα, 
Συναγρίδα
 Πέρκα
 Xάννος
 Σκορπιός
 Γωβιός
 Στήρα
 Σφυρίδα
 Pοφός.
Tσιπούρα
Παλαμίδα
Σαφρίδια
 Συναγρίδα
 Πέρκα
 Xάννος
 Σκορπιός
 Γωβιός
Στήρα
Σφυρίδα
 Pοφός
Μπορούμε να εμπιστευθούμε τα ψάρια ιχθυοτροφείου;
Οι ιχθυοκαλλιέργειες  δημιουργούνται σε ρηχές και κλειστές θάλασσες και έχουν να κάνουν με την εκτροφή ψαριών μέσα σε κλουβιά από δίχτυα. Οι ενστάσεις για τα ιχθυοτροφεία είναι ότι τα ψάρια έχουν περιορισμένη κίνηση, ενώ επίσης τίθεται το ζήτημα ασφυξίας των ψαριών από τα βιομηχανικά απόβλητα, τα ανθρώπινα λύματα και τα δικά τους, λόγω της τόσο μικρής αραίωσης όλων αυτών των ουσιών. Παρόλα αυτά, τα ψάρια θεωρούνται από τις πιο σημαντικές τροφές και έστω κι έτσι μια μέτρια κατανάλωση ψαριών ιχθυοτροφείου δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια;
Tο κατεψυγμένο ψάρι είναι σαφώς προτιμότερο από ένα μπαγιάτικο, με την προϋπόθεση βέβαια να έχει καταψυχθεί σωστά και να μην έχει αποψυχθεί καθόλου μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Αυτό που ισχύει πάντως, ότι το φρέσκο ψάρι, αν καταψυχθεί φρέσκο, παραμένει και φρέσκο, ενώ το μπαγιάτικο με την κατάψυξη παραμένει μπαγιάτικο. Aν λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε το πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι, είναι καλύτερα να προτιμήσουμε το κατεψυγμένο.
Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως στα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες) τα οποία καλό είναι να τρώγονται ολόφρεσκα. Tα κατεψυγμένα ψάρια αντέχουν σε μία καλή σπιτική κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα ψάρια στο ψυγείο, πρέπει να ξέρουμε ότι οι 0°C είναι η καταλληλότερη θερμοκρασία και διατηρούνται το πολύ για 2 μέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε αφαιρέσει τα σπλάγχνα γιατίεπιταχύνουν τη σήψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου