menu

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Η ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ

Η σπανακόπιτα της Ελένης
Μία πίτα τραγανή, εύκολη και διαφορετική από τις άλλες, αφού είναι δια χειρός Ελένης.


θα χρειαστούμε για τη ζύμη 
2 1/2 φλυτζ τσ χλιαρό νερό
1 1/2 κουτ γλ αλάτι
2 κουτ σ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ σ ξύδι
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει)
1 φλυτζ τσ ελαιόλαδο ανάμεικτο με ηλιέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων)

για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
λίγα φύλλα δυόσμου
2 κουτ σ ρύζι νυχάκι
λίγο αλάτι
πιπέρι μαύρο
λίγο ελαιόλαδο


διαδικασία
Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι  και ανακατεύουμε. Έπειτα, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη, ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας και ταυτόχρονα να μπορούμε να ανοίξουμε εύκολα φύλλο.


Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια μεγέθους όσο ένα μανταρίνι. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα τάπερ και τοποθετούμε τις μπαλες μας.


Τις σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν 30 λεπτά. Με τη βοήθεια ενός μικρόυ πλάστη, ανοίγουμε σε φύλλα τα 10 μπαλάκια,


αλείφουμε με λάδι το καθένα ξεχωριστά και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. 


Το τελευταίο δεν το αλείφουμε. Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα τάπερ και τα σκεπάζουμε ξανά. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα άλλα 10 μπαλάκια. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί το λιγότερο 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε και στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε κρεμμύδια για να μαραθούν λίγο. Ρίχνουμε και το σπανάκι και αχνίζουμε μαζί με αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας, βάζουμε τα φυλλαράκια όλα μαζί και τα ανοίγουμε σε ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού μας.

Λαδώνουμε το ταψί και μεταφέρουμε εκεί το φύλλο που ανοίξαμε, φροντίζοντας να το λαδώσουμε κι αυτό.
Βάζουμε τη γέμιση και ανοίγουμε το άλλο φύλλο (υπόλοιπες 10 μπάλες) με τον ίδιο τρόπο. Όταν γίνουν κι αυτές ενιαίο φύλλο το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση. Περιμετρικά του ταψιού πατάμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσουν τα 2 φύλλα. Λαδώνουμε πάλι την επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια με ένα μαχαίρι


 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 για 45-60 λεπτά με αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα του φούρνου, ώσπου να ροδίσει η πίτα μας.

και... κάτι ακόμα
Φυσικά μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξουμε και μια ωραιότατη τυρόπιτα. Απλώς στη γέμιση βάζουμε 500 γρ φέτα με μυζήθρα ανάμεικτα, 200 γρ γιαούρτι,  μαύρο πιπέρι, τα ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου