menu

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μάθε πώς να...φτιάξεις ΤΡΑΧΑΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ (νηστίσιμο)

Μάθε πώς να...φτιάξεις ΤΡΑΧΑΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ (νηστίσιμο)

Δεν ξέρουμε αν το καταλάβατε...αλλά η αγαπημένη μας κατηγορία είναι η Μάθε πώς να φτιάξεις... Είναι πολύ διασκεδαστικό να δημιουργείς δικά σου προϊόντα με αγνά υλικά....έχουν μεγαλύτερη αξία από όλη την οικογένεια γιατί φτιάχνονται με αγάπη. Δώστε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας και προσπαθήστε να φτιάξετε κάτι δικό σας!

Αφού σας δείξαμε πώς να φτιάξετε ξινό και γλυκό τραχανά σειρά έχει ο επίσης θρεπτικός πολύχρωμος νηστίσιμος τραχανάς λαχανικών.



Στην ουσία είναι τρεις συνταγές σε μία, γιατί φτιάχνουμε τρεις διαφορετικές ζύμες και αφού τριφτούν τις ενώνουμε.

θα χρειαστούμε:

(για πορτοκαλί ζύμη)

1/2 κιλό ντομάτες*
1/2 κιλό πιπεριές Φλωρίνης**
1 κ. σούπας αλάτι
1/2 κ. γλυκού πιπέρι μαύρο
1 κ. γλυκού πιπέρι κόκκινο
300 γρ. πλιγούρι
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

(για πράσινη ζύμη)
300 γρ. φασολάκια
150 γρ. αρακάς
500 γρ. σπανάκι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
3 κλωνάρια σέλινο
3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ. γλυκού ξερή
3 κλωνάρια θυμάρι ή 1 κ. γλυκού ξερό
1 κ. σούπας αλάτι
1/2 κ. γλυκού πιπέρι μαύρο
300 γρ. πλιγούρι
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

(για κίτρινη ζύμη)
400 γρ. καρότα
300 γρ. κολοκυθάκια
300 γρ. κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σούπας αλάτι
1/2 κ. γλυκού πιπέρι μαύρο
300 γρ. πλιγούρι
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Και αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο) για όλες τις ζύμες , όσο πάρει έτσι ώστε να γίνουν σφιχτές...πιο σφιχτές από τη ζύμη ψωμιού

διαδικασία:

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε να βράσουν σε τρεις κατσαρόλες (μία για κάθε συνταγή). Φροντίζουμε το νερό να τα σκεπάζει καλά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά με κλειστό καπάκι. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε το πλιγούρι και σβήνουμε τη φωτιά. Πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μπλέντερ, ρίχνουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το σιμιγδάλι βροχηδόν. Ανακατεύουμε συγχρόνως και μόλις πήξει το μίγμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζουμε το κάθε μίγμα σε μία λεκάνη, προσθέτουμε αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά...όπως αναφέραμε παραπάνω θέλουμε σφιχτή ζύμη.
Έτσι έχουμε τρία διαφορετικά ζυμάρια. Τ΄αφήνουμε σκεπασμένα με μια βαμβακερή πετσέτα όλη νύχτα και το πρωί κόβουμε μπουκίτσες και τις αραδιάζουμε σε ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο φροντίζοντας από κάτω να στρώσουμε μία κουβέρτα.


Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι τούλι για να αποφύγουμε δυσάρεστους επισκέπτες (έντομα) και τ' αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν....προσοχή δεν θέλουμε να ξεραθούν...και τρίβουμε τα κομμάτια ζύμης με την ειδική σίτα ή με το μούλτι. Αν δεν τρίβονται εύκολα τ' αφήνουμε ακόμη λίγο να στεγνώσουν και προσπαθούμε λίγο αργότερα. Αν θέλουμε ο τραχανάς να γίνει πιο ψιλός τον αλέθουμε δύο φορές.



Αφού τριφτεί όλη η ζύμη σκεπάζουμε τον τραχανά με το τούλι και τον εκθέτουμε στον ήλιο. Το βράδυ το μαζεύουμε μέσα στο σπίτι...αυτό γίνεται έως ότου στεγνώσει καλά ο τραχανάς και ο χρόνος εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη μέρα.





Τη διαδικασία στεγνώματος μπορούμε να την τελειώσουμε στο φούρνο του σπιτιού μας σε χαμηλή θερμοκρασία. Φυλάσσεται σε γυάλινα βάζα ή σε βαμβακερό ύφασμα σε σκιερό μέρος.

Ο συνδυασμός με ταχινόζουμο τον κάνει πιο θρεπτικό ιδιαίτερα στις περιόδους νηστείας και προσθέτει νοστιμιά και εμφάνιση σε αρκετά φαγητά που θα σας δείξουμε στην πορεία...

και κάτι...ακόμη
* ξεφλουδίστε τις ντομάτες και βγάλτε τους σπόρους (βλ.εδώ , βήμα 1 και 2)
** αφαιρέστε τους σπόρους της πιπεριάς (βλ. εδώ)


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!








5 σχόλια:

  1. καλησπέρα!
    υπέροχη συνταγή! θέλω κι εγώ να δοκιμάσω τον τραχανά λαχανικών και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τον φτιάχνεται!
    το πληγούρι που αναφέρεται στα υλικά πότε το προσθέτετε? μαζί με το σιμιγδάλι?
    καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα evi@thehealthycook! Ευχαριστούμε για καλά σου λόγια!
    Το πληγούρι το ρίχνουμε αφού βράσουν τα λαχανικά σε πρώτη φάση.
    Το σιμιγδάλι, αφού έχουμε πλέον πολτοποιήσει τα λαχανικά.
    Αν τον φτιάξεις, θα χαρούμε να μας πεις και το αποτελεσμα.
    Καλό βράδυ και καλά μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ πολύ! και βέβαια θα σας πω!

      Διαγραφή
    2. καλησπέρα!!
      έφτιαξα τον τραχανά, αλλά αμέλησα τόσες μέρες να σας γράψω.. είναι υπέροχος!
      πρόσθεσα μερικά μπαχαρικά και σκόνη μανιταριών!
      στο μπλογκ έχω αναρτήσει την διαδικασία, αναφέροντας βέβαια ότι πήρα την συνταγή από εσάς. :)
      καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    3. Χαιρόμαστε πολύ και ευχαριστούμε! Επί τη ευκαιρία, το μπλογκ σου είναι ενδιαφέρον και προσεγμένο! Καλή συνέχεια και σε σένα!

      Διαγραφή