menu

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μάθε πώς να...φτιάξεις ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

Μάθε πώς να...φτιάξεις ΓΛΥΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ

Αφού λοιπόν απλώσαμε τον ξινό τραχανά...ήρθε η στιγμή να ικανοποιήσουμε και τους φαν του γλυκού. Πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε τα υλικά και τη διαδικασία θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την γιαγιά Άννα από τον Λοφίσκο (Λαγκαδά) για την υπέροχη και ξεχωριστή συνταγή που μας έστειλε, με το μοναδικό άρωμα που μας ταξιδεύει πίσω....στα παιδικά μας χρόνια!!! Με μεράκι και αγάπη την εκτελέσαμε και ιδού το αποτέλεσμα...



θα χρειαστούμε: 

2 1/2 λίτρα γάλα αγελαδινό ή κατσικίσιο
10 αυγά
750 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ. σούπας αλάτι
αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο) όσο πάρει για μία σφιχτή ζύμη

διαδικασία:
Σε μία λεκάνη βάζουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι για να μουλιάσει. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τ' αυγά με το αλάτι και τα ρίχνουμε στο γάλα. Τ' αφήνουμε 3 ώρες ανακατεύοντας αρκετά συχνά. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά....θέλουμε μία σφιχτή ζύμη...πιο σφιχτή από αυτή του ψωμιού. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία καθαρή και βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε όλη νύχτα να ξεκουραστεί.
Το πρωί παίρνουμε μπουκίτσες από τη ζύμη και τις αραδιάζουμε σε βαμβακερό τραπεζομάντηλο και από κάτω φροντίζουμε να υπάρχει μία κουβέρτα για να τραβάει τα υγρά και να αναπνέει η ζύμη.


Αν τυχόν κολλάει η ζύμη αλευρώστε τα χέρια σας ελαφρώς...
Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι τούλι για να αποφύγουμε δυσάρεστους επισκέπτες (έντομα) και τ' αφήνουμε στον ήλιο να στεγνώσουν....προσοχή δεν θέλουμε να ξεραθούν...και τρίβουμε τα κομμάτια ζύμης με την ειδική σίτα ή με το μούλτι. Αν δεν τρίβονται εύκολα τ' αφήνουμε ακόμη λίγο να στεγνώσουν και προσπαθούμε λίγο αργότερα.


Αφού τριφτεί όλη η ζύμη σκεπάζουμε τον τραχανά με το τούλι και τον εκθέτουμε στον ήλιο. Το βράδυ το μαζεύουμε μέσα στο σπίτι...αυτό γίνεται εως ότου στεγνώσει καλά ο τραχανάς και ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη μέρα.



Αν στην πορεία χαλάσει ο καιρός τελειώνουμε τη διαδικασία στεγνώματος στο φούρνο του σπιτιού μας σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μαγειρεύεται με την προσθήκη τυριού (φέτας) και βουτύρου και προσθέτει νοστιμιά σε αρκετά φαγητά, όπως κρεατόσουπες, κοτόσουπες αλλά και σε κοκκινιστά.

Φυλάσσεται σε γυάλινο βάζο ή σε βαμβακερό ύφασμα σε σκιερό μέρος. Η συγκεκριμένη συνταγή μας δίνει περίπου 3 κιλά τραχανά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου