menu

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μάθε πως να .... φτιάξεις ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ

Μάθε πως να .... φτιάξεις ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ

Ένα υπέροχο άρτυμα που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους...σε μια δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εμπορίου!!!


Το κέτσαπ (αγγλ. ketchup) είναι πυκνή σάλτσα με βάση τη ντομάτα με γλυκόξινη και πικάντικη γεύση. Χρησιμοποιείται ως άρτυμα σε τηγανιτές πατάτες, χάμπουργκερ, χοτ ντογκ, σνίτσελ, σάντουιτς, γύρο, σουβλάκια κ.λ.π.
πηγή: βικιπαίδεια


θα χρειαστούμε:

3 1/2 κιλά ντομάτες (κατά προτίμηση ρόμα)
1 σκελίδα σκόρδο
2 κρεμμύδια ξερά
3 πιπεριές Φλωρίνης
1 πιπεριά καυτερή (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης
2 κόκκους γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλας (λεπτό)
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους
1 κ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/4 κ. γλυκού κύμινο
1/4 κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
4 κ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού ξύδι
1 κ. σούπας αλάτι
1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη

διαδικασία:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες, τις ζεματάμε για 1΄ σε ζεστό νερό και αμέσως τις βουτάμε σε κρύο...μ' αυτόν τον τρόπο βγαίνει εύκολα η φλούδα τους. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις πιπεριές πιέζοντάς το προς τα μέσα και βγάζουμε τους σπόρους. Ρίχνουμε τις πιπεριές μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μία κατσαρόλα με ελάχιστο νερό και βράζουμε με κλειστό καπάκι έως ότου μαλακώσουν. Προσθέτουμε και τις ντομάτες και βράζουμε για άλλα 15' περίπου. Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από τον μύλο του πουρέ για να λιώσουν και να γίνουν πολτός.

Βάζουμε τον πολτό σε μία πλατιά και μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κομμάτια, μαζί την καυτερή πιπεριά και την ρίγανη ) τα οποία τα έχουμε τυλίξει σε ένα τούλι και τα αφαιρούμε στο τέλος. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά σε σκόνη μαζί με το αλάτι , λάδι  και το μισό ξύδι
Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 30' λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς και στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο ξύδι και τη ζάχαρη. Η κέτσαπ είναι έτοιμη μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά...προσοχή δεν τη θέλουμε τελείως στεγνή και πυκτή , η υφή της θα είναι όπως αυτή του εμπορίου.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο την ανακατεύουμε με το μπλέντερ χειρός (ράβδος) για να πάρει κρεμώδη υφή . Αδειάζουμε την κέτσαπ σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και χρήσιμο είναι να τα βράσουμε για 10΄ σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει για να σφραγιστούν σωστά.
 Φυλάσσεται σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και μόλις ανοιχτεί διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.


και κάτι...ακόμη
Η ποσότητα της συνταγής γεμίζει 3 βαζάκια των 330 γρ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου