menu

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Μάθε πώς να...φτιάξεις ΞIΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ


Εσείς θα απλώσετε φέτος τραχανά;


Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο.
Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός,
χοντρός και ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. 
Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. 
Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.πηγή: βικιπαίδεια

θα χρειαστούμε:

2 1/2 λίτρα γάλα
1 κεσεδάκι γιαούρτι (με την πέτσα)
800 γρ. αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο)
500 γρ. σιμιγδάλι
600 γρ. αλεσμένο σιτάρι (γιοτζές)
αλάτι

διαδικασία:

Βήμα 1ο: Βράζουμε το γάλα και μόλις κρυώσει λίγο (να αντέχει το δάχτυλό μας για 10'') ρίχνουμε το γιαούρτι αφού πρώτα το αραιώσουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε προς μια κατεύθυνση με ξύλινη κουτάλα...διαδικασία γιαουρτιού. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μόλις πήξει κάθε μέρα ρίχνουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Αυτό γίνεται για 5 ημέρες περίπου ή περισσότερες αν το θέλουμε πιο ξυνό.

Βήμα 2ο: Εδώ θα γίνει το ζύμωμα του τραχανά και γίνεται αργά το απόγευμα για να μείνει όλη νύχτα να κρυώσει σωστά και το πρωί να κομματιαστεί και να στεγνώσει στον ήλιο.
Βράζουμε το  γιαούρτι και προσθέτουμε βροχηδόν το σιμιγδάλι ανακατεμένο με το σιτάρι για να μη σβολιάσει. Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις αρχίζει να κοχλάζει σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι....και φυσικά ανακατεύουμε συνεχώς.


 Σε μία λεκάνη στρώνουμε ένα καθαρό και βαμβακερό τραπεζομάντηλο (ένα παλιό κατά προτίμηση και φυλάξτε το γι΄ αυτή την χρήση) και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη του τραχανά. Σκεπάζουμε με τις άκρες του τραπεζομάντηλου και τ' αφήνουμε να κρυώσει τόσο ώστε να μπορέσουμε να το ζυμώσουμε/ανακατέψουμε με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθεί σωστά το μίγμα. Τ' αφήνουμε σκεπασμένο όλη τη νύχτα...


Βήμα 3ο: Το πρωί στρώνουμε σε ένα τραπέζι μια κουβέρτα και από πάνω ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο. Παίρνουμε μπουκίτσες από τη ζύμη και τις αραδιάζουμε στο τραπεζομάντηλο. Σκεπάζουμε με διπλό τούλι  για να αποφύγουμε δυσάρεστες επισκέψεις (έντομα). Βάζουμε το τραπέζι σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος να στεγνώσουν/τραβήξουν οι μπουκίτσες και να μπορέσουν να τριφτούν με την ειδική σίτα. 


Βήμα 4ο: Αφού στεγνώσουν ξεκινάει το τρίψιμο...αν αυτή η διαδικασία μας κουράζει υπάρχει πιο εύκολη και γρήγορη λύση....το μούλτι. Μ' αυτόν τον τρόπο όμως θα πρέπει να τοποθετήσουμε το τραπέζι στον ήλιο και να ξεραθούν οι μπουκίτσες απ' έξω και από μέσα να έχουν σχετική υγρασία , γιατί αν ξεραθούν τελείως δεν θα τριφτούν εύκολα.Συνιστούμε τον δεύτερο τρόπο για όσους διαθέτουν πολυμίξερ τα οποία είναι πιο ανθεκτικά από τα απλά μούλτι.


Βήμα 5ο: Αφού τριφτεί όλη η ζύμη σκεπάζουμε τον τραχανά με το τούλι και τον εκθέτουμε στον ήλιο. Το βράδυ το μαζεύουμε μέσα στο σπίτι...αυτό γίνεται εως ότου στεγνώσει καλά ο τραχανάς και ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη μέρα.


 Αν στην πορεία χαλάσει ο καιρός τελειώνουμε τη διαδικασία στεγνώματος στο φούρνο του σπιτιού μας σε χαμηλή θερμοκρασία.

Φυλάσσετε σε γυάλινο βάζο ή σε βαμβακερό ύφασμα σε σκιερό μέρος.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου