menu

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Μάθε πως να φτιάξεις...ΠΕΛΤΕ (ΣΑΛΤΣΑ) ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Μάθε πως να φτιάξεις...ΠΕΛΤΕ (ΣΑΛΤΣΑ) ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Ένα απαραίτητο γαστρονομικό συστατικό στην κουζίνα μας ειδικά φτιαγμένο για την εποχή που η ντομάτα δεν είναι στα φόρτε της!!!


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής πελτέ ή σάλτσας ντομάτας και ο καθένας χρησιμοποιεί αυτόν που τον βολεύει. Αν και ο πελτές έχει περισσότερη διαδικασία από την σάλτσα, εξοικονομεί όμως
περισσότερο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σας αφού μόλις 1 κ. σούπας αναλογεί με 1 φλ. τσαγιού σάλτσας ντομάτας...αντ' αυτού η σάλτσα βράζεται λιγότερο και σφραγίζεται ερμητικά σε γυάλινα βαζάκια για να διατηρηθεί σωστά....Διαλέγετε και παίρνετε!!!


Πρώτ΄ απ' όλα θα πρέπει να αποφασίσετε ποια ποικιλία ντομάτας θα χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες , όμως οι συνηθέστερες για αυτήν την περίπτωση είναι η ρόμα που χαρίζει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και η κοινή για όλους ντομάτα για σάλτσα που προσδίδει ξεχωριστό άρωμα...

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία
θα πρέπει να επισημάνουμε πως για να έχει καλύτερη υφή ο πελτές και η σάλτσα θα πρέπει να αφαιρεθούν οι σπόροι και η φλούδα....αυτό γίνεται με τον ειδικό αποφλοιωτή ντομάτας κι αν δεν έχουμε δεν πειράζει....γι' αυτό υπάρχουν τα χεράκια μας!!! Βέβαια μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη διαδικασία και να παραλείψουμε τα βήματα 1 και 2 , οπότε πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αλέθουμε σε μπλέντερ/μούλτι...



...και για να μη σας κουράζουμε

θα χρειαστούμε:
5 κιλά ντομάτες ώριμες
1/3 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 κ. σούπας αλάτι
γυάλινα βάζα με καπάκι

διαδικασία

Βήμα 1:  Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ζεματάμε σε βρασμένο νερό για 1΄.

Βήμα 2:  Τις αποφλοιώνουμε με το ειδικό εργαλείο (υπάρχουν πολλά μοντέλα στην αγορά , χειρός και ρεύματος) και τις περνάμε 3-4 φορές για να βγουν όλοι οι χυμοί τους  . Αν δεν διαθέτουμε, τις αποφλοιώνουμε με τα χέρια: Αφού τις ζεματίσουμε, τις βουτάμε σε κρύο νερό και τις χαράζουμε μ΄ ένα μαχαίρι στο κάτω μέρος τους , έτσι η φλούδα βγαίνει πάρα πολύ εύκολα. Τις κόβουμε στα τέσσερα , αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και μ' ένα κουταλάκι αφαιρούμε τους σπόρους. Καλό είναι να φορέσετε γάντια μιας χρήσης για να μη μουλιάσουν τα χέρια σας.



Βήμα 3: Αφού τις αποφλοιώσουμε, ρίχνουμε το χυμό σε βαμβακερή σακούλα ή μαξιλαροθήκη , την κρεμάμε και αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Αυτό γίνεται και για τον πελτέ και για την σάλτσα με τη διαφορά ότι τ' αφήνουμε να στραγγίσει περισσότερο στον πελτέ. Θα πρέπει να έχουν φύγει όλα τα υγρά για να μη χρειαστεί να το βράσουμε πολύ ώρα...η διαδικασία στραγγίσματος γίνεται και στην περίπτωση που αλέσουμε την ντομάτα στο μούλτι...



Βήμα 4: Αδειάζουμε τη σάλτσα σε μία μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά
ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το λάδι με το αλάτι....όταν φανεί ο πάτος της κατσαρόλας και ανοίγουμε δρόμο με την κουτάλα χωρίς να κλείνει...ο πελτές  είναι έτοιμος.


 Σε περίπτωση που φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας , καλό είναι να μην την βάλετε όλη εξ΄αρχής αλλά σιγά σιγά, έτσι θα έχετε καλύτερο έλεγχο για το αν έχει πήξει η σάλτσα. Αν μας δυσκολεύει να το φτάσουμε ως το τέλος μπορούμε να συνεχίσουμε το στέγνωμα στο φούρνο στους 100 βαθμούς ή στον ήλιο . Τ' αφήνουμε έως ότου στεγνώσει καλά και αυτό που θα παρατηρήσετε θα είναι το χρώμα του....στον ήλιο γίνεται πιο κόκκινο!!! Το στέγνωμα στον ήλιο μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου, δηλαδή να μην το βράσουμε καθόλου και να τ' αφήσουμε έξω για μερικές μέρες.


Βήμα 5: Βάζουμε τον πελτέ σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο για να καλυφθεί η επιφάνειά του, έτσι διατηρείται καλύτερα. Διαλέξτε βάζα μεσαίου και ακόμη καλύτερα μικρού μεγέθους για να καταναλώνονται καλύτερα. Εννοείται πως όταν ανοιχτεί το βάζο θα πρέπει να φυλαχτεί στο ψυγείο φροντίζοντας πάντα να καλύπτεται από λάδι. Τα βάζα μ' αυτόν τον τρόπο δεν θα κλείσουν ερμητικά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν αν στεγνώσει σωστά ο πελτές.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου έχουν άλλη τακτική...βάζουν την σάλτσα στα βάζα, τα σφραγίζουν με τα καπάκια τους και τα βράζουν σε άφθονο νερό που να τα καλύπτει, σε μεγάλα καζάνια...βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και στο σπίτι μας σε μεγάλες βαθιές κατσαρόλες βάζοντας πετσέτες στον πάτο και ενδιάμεσά τους για να μη σπάσουν. Χρόνος βρασμού περίπου 45'.

Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να σας φανεί πιο εύκολος :

Πλένουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε σε μεγάλα τάπερ σε σειρές (όσες χρειάζονται για να γεμίσουν τα τάπερ), ρίχνοντας σε κάθε σειρά χοντρό αλάτι ( με μέτρο). Κλείνουμε το τάπερ με το καπάκι (όχι ερμητικό κλείσιμο) και αφήνουμε τις ντομάτες να ψηθούν με το αλάτι και να μαλακώσουν για 3 μέρες . Ανακατεύουμε μία φορά τη μέρα.Περνάμε τις ντομάτες από τον αποφλοιωτή ή από το τρυπητό και ρίχνουμε τον πολτό σε βαμβακερή σακούλα ή μαξιλαροθήκη να στραγγίσει αρκετά καλά...να στεγνώσει (δύο μέρες περίπου) σε σκιά. Τον βράζουμε για 10΄περίπου ανακατεύοντας συνεχώς και τον αδειάζουμε σε ένα ταψί.Τον λιάζουμε για ένα μεσημέρι ανακατεύοντας 3-4 φορές για να μην πιάσει κρούστα. Βάζουμε τον πελτέ σε βάζα αποστειρωμένα και τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα γεμάτη νερό (να τα καλύπτει) για 30΄.

Φυλάσσονται σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

και κάτι...ακόμη
Χρησιμοποιήστε τον πελτέ ντομάτας στα κοκκινιστά σας (για περισσότερη ένταση χρώματος και γεύσης προσθέστε 1/2 κ. γλυκού πελτέ πιπεριάς), στο ψωμί (ότι πρέπει σε περίοδο νηστείας), στα σάντουιτς και όπου αλλού σας κάνει όρεξη...

Σκόνη ντοματόφλουδας
Σε περίπτωση που αφαιρέσουμε τις φλούδες με τα χέρια, δεν τις πετάμε! Τις αποξηραίνουμε στον ήλιο αραδιάζοντας τες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι τούλι και κάπου κάπου τις ανακατεύουμε με τα χέρια για να ξεραθούν σωστά.Μόλις ξεραθούν καλά τις τρίβουμε με τα χέρια μας ή με το μούλτι (αν θέλουμε να γίνει σκόνη). Έτσι έχουμε τη δική μας σκόνη ντομάτας και την χρησιμοποιούμε για γαρνιτούρα και για έξτρα γεύση σε διάφορα εδέσματα...

Επίσης, το τοματόζουμο που τυχόν περισσέψει, μπορούμε να το φυλάξουμε σε παγοκύστες στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα φαγητά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου