menu

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ
Το όνομά του σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του. πηγή: http://el.wikipedia.org


θα χρειαστούμε:

1 κιλό μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες
4-5 μέτρια κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
700 γρ ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 φλυτζ τσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ γλ ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
λίγο νερό (αν χρειαστεί)

διαδικασία:

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες
και έπειτα τις πλένουμε. Κόβουμε μια φέτα από τη μια πλευρά για να φανεί το άσπρο της μελιτζάνας και χαράζουμε κατά μήκος αρκετά βαθιά. Χαράζουμε για να ανοίξει η μελιτζάνα όταν ψηθεί και να μπορέσουμε να την γεμίσουμε.Τις λαδώνουμε μέσα στη σχισμή και απ'έξω με ένα πινέλο και αλατίζουμε μέσα-έξω. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες με το σχίσιμο από την πάνω πλευρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά με αέρα.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα κρεμμύδια με τα σκόρδα σε ελάχιστο νερό με λίγο αλάτι και τα αχνίζουμε λίγο να μαλακώσουν αφού έχουμε σκεπαστή την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα 3/4 του λαδιού, τη ντομάτα, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Τα βράζουμε ώσπου να φύγουν τα μισά υγρά. Στο τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό
και αποσύρουμε από τη φωτιά. 
Αφού έχουν ψηθεί οι μελιτζάνες, πατάμε κάθε μία κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι να σχηματιστεί βαθούλωμα και γεμίζουμε τις μελιτζάνες. Αφού τις γεμίσουμε όλες, τις περιχύνουμε με όση σάλτσα έχει περισσέψει από τα κρεμμύδια. Ψήνουμε στους 180 για 45-60 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου