menu

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΚΑΙ ΚΑΛΤΣΟΝΕ

ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΕΪΝΙΡΛΙ ΚΑΙ ΚΑΛΤΣΟΝΕ

Αφράτη ζύμη για δύο λατρεμένα εδέσματα!!!


θα χρειαστούμε:
(για τη ζύμη)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
30 γρ. μαγιά φρέσκια
1/4 φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 αυγό
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/4 κ. γλυκού ζάχαρη

(για τη γέμιση)*

σάλτσα πιπεριάς ή ντομάτας
κασέρι τριμμένο
τυρί θρυμματισμένο
αλλαντικά: φέτες γαλοπούλας, φέτες αέρος
πιπεριά πράσινη κομμένη σε λωρίδες
μανιτάρια πλευρώτους κομμένα
ρίγανη
αυγά (προαιρετικά για τα πεϊνιρλί)
βούτυρο αγελαδινό

διαδικασία:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σ' ένα μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και τ' ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το αυγό, το γάλα και το λάδι...ρίχνουμε και τη μαγιά και ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος που θέλουμε να έχουν) και τ' αφήνουμε να φουσκώσουν για 10' περίπου σκεπασμένα με την πετσέτα...

Παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια...

για τα πεϊνιρλί

για τα καλτσόνε

...βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση...


...και κλείνουμε...


...απογειώστε το πεϊνιρλί με την προσθήκη ενός αυγού...





...τοποθετούμε τα πεϊνιρλί και τα καλτσόνε σε λαδόκολλα στρωμένη σε ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου πάρουν χρώμα...

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου λίγο βούτυρο αγελαδινό και σερβίρουμε....

Και για περισσότερη απογείωση....συνδυάστε τα με λαχανοσαλάτα με σως γιαουρτιού!!!!



και κάτι...ακόμη 
Η ποσότητα των υλικών για τη γέμιση εξαρτάται από την προτίμηση του καθενός...

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

1 σχόλιο:

  1. Πολλη ωραια φαινεται η ζυμη σου!!! Θα την δοκιμασω συντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή