menu

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

Μελιτζάνες παπουτσάκι (παραδοσιακή συνταγή)
 Ένα υπέροχο, καλοκαιρινό φαγητό στην πιο παραδοσιακή του... στιγμή μαγειρεμένο 'αλα γάστριν', τουτέστιν, με  έμφαση στον υγιεινό τρόπο.


θα χρειαστούμε:
8 μικρές μελιτζάνες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ κιμά μοσχαρίσιο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
5 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
λίγο νερό (αν χρειαστεί)


διαδικασία
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες
και έπειτα τις πλένουμε. Κόβουμε μια φέτα από τη μια πλευρά για να φανεί το άσπρο της μελιτζάνας και χαράζουμε κατά μήκος αρκετά βαθιά. Χαράζουμε για να ανοίξει η μελιτζάνα όταν ψηθεί και να μπορέσουμε να την γεμίσουμε.Τις λαδώνουμε μέσα στη σχισμή και απ'έξω με ένα πινέλο και αλατίζουμε μέσα-έξω. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες με το σχίσιμο από την πάνω πλευρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά με αέρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κιμά, αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε ώσπου να ξεσβολιάσει ο κιμάς. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αχνίζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, το λάδι και λίγο νερό και σιγοβράζουμε άλλα 15 λεπτά. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μαϊντανό. Η γέμισή μας είναι πλέον έτοιμη.
Αφού έχουν ψηθεί οι μελιτζάνες, πατάμε κάθε μία κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι να σχηματιστεί βαθούλωμα και γεμίζουμε τις μελιτζάνες. Αφού τις γεμίσουμε όλες, τις περιχύνουμε με όση σάλτσα περισσέψει από τον κιμά. Ψήνουμε στους 180 για 45 λεπτά.

και... κάτι ακόμη
αν θέλουμε αντί να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο (προτού τις γεμίσουμε), να τις τηγανίσουμε. Δεν το συνιστούμε για να μη μας πέσει 'βαρύ' το φαγητό.

Επίσης, μπορούμε στα κενά του ταψιού να συμπληρώσουμε με πατάτες. Είναι πραγματικά ένας εύστοχος γευστικός συνδυασμός.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου