menu

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Μάθε πώς να ....ΑΠΟΞΗΡΑΝΕΙΣ ΦΡΟΥΤΑ


Μάθε πώς να ....ΑΠΟΞΗΡΑΝΕΙΣ ΦΡΟΥΤΑ 

Για να συντηρήσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα που η εποχή τους κρατάει πολύ λίγο δεν έχουμε παρά να τα αποξηράνουμε.!!!






Η αποξήρανση γίνεται σε ειδικούς δίσκους ξήρανσης , στο φούρνο του σπιτιού μας ή στον ήλιο. Εμείς επιλέγουμε την τρίτη μέθοδο που είναι η πιο οικονομική.

 Για να γίνει σωστά η ξήρανση των φρούτων θα πρέπει πρώτα να τα "βαπτίσουμε" σε διάλυμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (τα οποία περιέχουν ασκορβικό οξύ*) και νερού για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μικροβίων και για να διατηρήσουν το χρώμα τους.

Επιλέγουμε τη φράουλα (που είναι ένα φρούτο μεγάλης διατροφικής αξίας και η εποχή του κρατάει λίγο που στο εμπόριο το συναντάμε συνήθως αποξηραμένο με ζάχαρη) για να σας δείξουμε τον τρόπο αποξήρανσης...βήμα προς βήμα.




Παίρνουμε ένα ταψί και ένα κομμάτι τούλι. Σκεπάζουμε το ταψί με το τούλι, το οποίο δένουμε γύρω από το ταψί με σπάγκο πολύ σφιχτά έτσι ούτως ώστε όταν αραδιάσουμε τα φρούτα να μην χαλαρώσει...διότι πρέπει να αερίζονται καλά.


Πλένουμε τις φράουλες , αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 3 χιλιοστά ή σε 4 κομμάτια. "Βαπτίζουμε" τις φράουλες στο διάλυμα χυμό λεμονιού και νερού ( ίση ποσότητα) για 5΄- 7΄λεπτά περίπου. Για ένα κιλό φράουλες θέλουμε 1/2 φλ. τσαγιού χυμό και 1/2 φλ. τσαγιού νερό.


Στραγγίζουμε καλά και τις αραδιάζουμε στο τούλι. Τις σκεπάζουμε με ένα κομμάτι τούλι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 2 μέρες. Αν δεν έχουν στεγνώσει καλά τ' αφήνουμε μία μέρα ακόμη. Ο χρόνος αποξήρανσης εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και από το είδος του φρούτου.  Κάποια φρούτα θέλουν περισσότερες ημέρες....





Αφού στεγνώσουν καλά και δεν έχουν ίχνος υγρασίας τις αποθηκεύουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βαζάκια.

Τα αποξηραμένα φρούτα χαρίζουν έξτρα γεύση και εμφάνιση σε διάφορα φαγητά, γλυκά και επιδόρπια με την συνοδεία ξηρών καρπών.


Η αποξήρανση μπορεί να γίνει σε όλα τα φρούτα με τον παραπάνω τρόπο.
Φρούτα όπως δαμάσκηνα και σύκα πρέπει πρώτα να τρυπηθούν στη μέση για να στεγνώσουν πιο γρήγορα.
Φρούτα όπως μήλα ,αχλάδια, μπανάνες, ανανάς...κόβονται σε φέτες
Φρούτα που περιέχουν ασκορβικό οξύ δε χρειάζεται να "βαπτιστούν" στο διάλυμα .... όπως ανανάς, πορτοκάλι , λεμόνι  κ.α.

Ορίστε και βύσσινά μας τα οποία χρειάστηκαν 5 μέρες για να χάσουν τους χυμούς τους και να γίνουν σταφιδάτα.....έτοιμα να "φαγωθούν"!!!!


και κάτι...ακόμη
* ασκορβικό οξύ είναι η βιταμίνη C






ΚΑΛΗ......ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ!!!!

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με τις οδηγείες, αλλά για πείτε μου όσον αφορά τα βύσσινα - κεράσια χρειάζοντε βράσιμο σε νερό με στάχτι και λάδιγια 5 sec, όπως τα δαμάσκινα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακολουθήστε την παραπάνω δοκιμασμένη συνταγή και για τα βύσσινα/κεράσια.

      Διαγραφή