menu

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Μάθε πώς να φτιάξεις...ΦΡΑΟΥΛΑ ΠΕΛΤΕΣ (ΣΙΡΟΠΙ)

Μάθε πώς να φτιάξεις...ΦΡΑΟΥΛΑ ΠΕΛΤΕΣ (ΣΙΡΟΠΙ)

 Με τις νόστιμες φραουλίτσες μπορούμε να φτιάξουμε πληθώρα συνταγών...μαρμελάδα...σάλτσα
για γλυκά...να τις αποξηράνουμε...να τις πιούμε (λικέρ) κ.α....έφτασε η στιγμή να σας δείξουμε τον τρόπο για να φτιάξετε το δικό σας σιρόπι (πελτέ) φράουλας και να γαρνίρετε τα γλυκά σας, το γιαούρτι σας, τα παγωτά σας και αν το αραιώσετε με λίγο νεράκι...έχετε τον δικό σας φυσικό χυμό!!!


θα χρειαστούμε:
1 κιλό φράουλες
3 φλ. τσαγιού νερό
2 κ. γλυκού χυμό λεμονιού
1 φλ. πηκτίνη μήλου
1 ξυλάκι κανέλας
ζάχαρη ( 4 κουτ. σούπας για ένα φλ. τσαγιού χυμό)

διαδικασία:
Πλένουμε τις φράουλες
, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στα 4. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με 3 φλ. τσαγιού νερό να βράσουν για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Μόλις κρυώσουν λίγο τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι μαζί με ένα κομμάτι τούλι  δίχως να τις πιέζουμε και μαζεύουμε το χυμό τους σε ένα μπολ.


Μετράμε το χυμό σε φλυτζάνια και σε κάθε ένα αναλογεί 4 κουτ. σούπας ζάχαρης. Μπορούμε να βάλουμε περισσότερη ζάχαρη για να πήξει πιο γρήγορα...όμως θα γίνει πολύ γλυκό το σιρόπι και θα χαθεί η γεύση της φράουλας. Γι' αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε τη φυσική πηκτίνη μήλου. Προσθέτουμε λοιπόν 1 φλ. τσαγιού πηκτίνη , το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε σε δυνατή φωτιά έως ότου δέσει το σιρόπι.  Για να σιγουρευτούμε πως έδεσε κάνουμε το εξής:

Από την αρχή της διαδικασίας βάζουμε στο ψυγείο ένα μικρό πιατάκι και σ' αυτό ρίχνουμε μερικές σταγόνες...αν οι σταγόνες μένουν σταθερές και δεν απλώνονται ... το σιροπάκι είναι έτοιμο. Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.


Αν το θέλουμε πιο πηκτό τύπου πελτέ τ' αφήνουμε να βράσει περισσότερο και τον χρησιμοποιούμε σε σως για σαλάτες και σε κρεατικά ή πουλερικά μαγειρεμένα με σάλτσα.

Αποθηκεύουμε το σιρόπι/πελτέ σε αποστειρωμένα βαζάκια και σφραγίζουμε. Διατηρείται μεγάλο χρονικό διάστημα...


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου