menu

Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

Μαγειρίτσα της Λαμπρής


Ελλάδα με τα έθιμα και τις παραδόσεις σου, που περνούν από γενιά σε γενιά και παραμένουν ολοζώντανα!!!

Ένα από αυτά είναι και η μαγειρίτσα της Λαμπρής...που τρώγεται αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου...και έχει περισσότερη αξία γι΄ αυτούς που νηστεύουν διότι προετοιμάζει τον οργανισμό να προσαρμοστεί στο πασχαλινό τραπέζι.


Έτσι λοιπόν η συνταγή της γιαγιάς μας έφτασε στα δικά μας χέρια...

θα χρειαστούμε για 9 μερίδες:
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
1/2 κιλό έντερα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 καρδιές μαρουλιού
1 κοφτή κουτ αλεύρι
3/4 φλυτζ ελαιόλαδο
13 φλυτζ τσ ζωμό από το κεφαλάκι
9 κοφτές κουτ σούπας ρύζι
1 κεφαλάκι αρνιού ή κατσικιού
αλάτι
πιπέρι

για το αυγολέμονο:

2 αυγά
2-3 λεμόνια (το χυμό τους)

διαδικασία
Βάζουμε το κεφάλι σε νερό για να βγάλει το αίμα του και το αφήνουμε να σταθεί για καμιά ώρα.
Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και το ζεματάμε. Πετάμε το πρώτο νερό και 
βάζουμε άλλο νερό. Βράζουμε για 1 ώρα. Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε για να κάνουμε τη
 σούπα. Στη συνέχεια ξεψαχνίζουμε το κεφάλι. Πλένουμε τα έντερα και τα γυρίζουμε τα μέσα έξω με
μία μικρή, ξύλινη σούβλα. Αφού τα γυρίσουμε, τα πλένουμε πολύ καλά, ρίχνουμε αλάτι, τα τρίβουμε και τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε ξύδι και λεμόνι και τα αφήνουμε λίγη ώρα να καθαρίσουν καλά και να ασπρίσουν. Τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό και τα ζεματάμε για 5 λεπτά σε βραστό νερό μαζί με τη συκωταριά. Σουρώνουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το ξερό κρεμμύδι για να μαραθεί. Έπειτα προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμύδια και αφού τα ανακατέψουμε ρίχνουμε τα έντερα και τα συκωτάκια, τα αχνίζουμε και προσθέτουμε και τα μισά μυρωδικά. Βάζουμε και το αλεύρι, τα ανακατεύουμε 2-3 φορές και ρίχνουμε και το ζωμό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 25 λεπτά και έπειτα ρίχνουμε το ρύζι  και το ψιλοκομμένο κρέας από το κεφαλάκι να βράσουν 20 λεπτά. Τέλος, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Όταν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά για να διατηρήσουν το άρωμά τους.


ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου