menu

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

ΠΙΤΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Πιτάκια γλυκά και αλμυρά σε σχήμα κρουασάν
Ένα κολατσιό ιδανικό για μικρούς και μεγάλους, για γλυκά και αλμυρά...γούστα.



   




















θα χρειαστούμε για 40 μέτρια κομμάτια:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ γλ ξηρή μαγιά
1 κουτ γλ αλάτι
400 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανάμεικτο με ηλιέλαιο
400 γρ φρέσκο γάλα
1 μεγάλο αυγό

για τη αλμυρή γέμιση:

400 γρ φέτα ανάμεικτη με μυζήθρα
2 κουτ σ γιαούρτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για γλυκιά γέμιση:
καστανή ζάχαρη
καρύδια χοντροκομμένα
κανέλα σε σκόνη

για την επάλειψη:
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα

διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι με το αυγό και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Σε άλλο σκεύος έχουμε ανακατέψει το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά, τα προσθέτουμε κι αυτά μαζί με τα υλικά του μπολ και ζυμώνουμε. Προσπαθούμε να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή.
Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες. Την κάθε μπάλα την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη πάχους ενός εκατοστού. Την κόβουμε σε 8 κομμάτια, όπως κόβουμε την πίτσα. Έχουμε ανακατέψει τα υλικά της αλμυρής γέμισης και με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε το κάθε φύλλο με λίγο λάδι. Στην άκρη της φαρδιάς πλευράς του φύλλου βάζουμε λίγη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό, σε σχήμα κρουασάν. Τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με αυγό που έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό. Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 25 λεπτά σε αντιστάσεις "πάνω-κάτω".
Για τη γλυκιά γέμιση, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία απλώς όταν ανοίξουμε το φύλλο, πριν βάλουμε τη γέμιση, αλείφουμε το φύλλο με το χτυπημένο αυγό, για να κολλήσει πάνω η ζάχαρη. Και μετά ψήνουμε κανονικά όπως και στην αλμυρή.


και.. κάτι ακόμα
στη γλυκιά γέμιση αντί για καρύδια και ζάχαρη, μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα ή σοκολάτα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου