menu

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ


Πολυετές ποώδες φυτό που έχει την τιμητική του την άνοιξη. Εκτός από νοστιμιά έχουν και μεγάλη ωφελιμότητα, καθώς με την αντιοξειδωτική τους δράση αποτελούν ασπίδα προστασίας σε διάφορες παθήσεις , καρδιαγγειακές, εκφυλίσεις του οφθαλμού, αρθρίτιδα κ.α.


Δυστυχώς η εποχή τους κρατάει λίγο , γι' αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με τον πιο έξυπνο τρόπο...για αρχή με μαρμελάδα...



θα χρειαστούμε:
1 κιλό φράουλες ώριμες
750 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι

διαδικασία:
Πλένουμε καλά τις φράουλες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στα 4. Σε μία πλατιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη σε στρώσεις, σκεπάζουμε με το καπάκι και  τ' αφήνουμε για 3 ώρες περίπου , ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. 










Στη συνέχεια βράζουμε σε δυνατή φωτιά* για 20΄ ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με μία τρυπητή κουτάλα. 



Μετά από 20΄ κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο το πουρέ λιώνουμε τις φράουλες. Αν όμως προτιμούμε τη μαρμελάδα με κομματάκια παραλείπουμε αυτό το βήμα.

Αφήνουμε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα για 24 ώρες , για να κρυώσει και να σιγουρευτούμε πως έχει δέσει**. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2΄. 
Σε περίπτωση που δεν έχει δέσει η μαρμελάδα το βράζουμε για 5΄και έπειτα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.


Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε με τα καπάκια τους και αναποδογυρίζουμε τα βάζα έως ότου κρυώσουν. 
Διατηρούνται για ένα χρόνο  και όταν τα ανοίξουμε τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.

και κάτι...ακόμη
βράζουμε σε δυνατή φωτιά για να διατηρηθεί το χρώμα της φράουλας και αυτό ισχύει για όλες τις μαρμελάδες.
** αν ανακατέψουμε την μαρμελάδα με μία κουτάλα και φανεί ο πάτος της κατσαρόλας, αυτό σημαίνει πως έχει δέσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου