menu

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Τούρκικη λέξη, yalanci, που μεταφέρθηκε αυτούσια στα Ελληνικά: είναι ο ψεύτης και, κατ' επέκταση, ψεύτικος, ο ψευδεπώνυμος, ο ιμιτασιόνΕξ αυτού και η πιο κοινή χρήση της λέξης –τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Πηγή:slang gr
Η συνταγή μας όμως κάθε άλλο παρά ιμιτασιόν είναι. 




θα χρειαστούμε για 7-8 μερίδες:

(για τη γέμιση)
100 αμπελόφυλλα
1 φλυτζ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 φλυτζ τσ ρύζι νυχάκι
2 1/2 φλυτζ τσ ζεστό νερό
1 φλτζ τσ άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλυτζ τσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζ τσ φρέσκο, ψιλοκομμένο δυόσμο
αλάτι
πιπέρι μαύρο τριμμένο

(για το βράσιμο)

1/2 φλτζ τσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 λεμόνια (το χυμό τους)
αλάτι
μαύρο τριμμένο πιπέρι
3 φλυτζ βραστό νερό ή έως ότου μισοσκεπαστούν τα ντολμαδάκια

διαδικασία
Πλένουμε, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια. Βάζουμε και τα φρέσκα κρεμμύδια και πριν ροδίσουν ρίχνουμε το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει προηγουμένως  πολλές φορές και έχει στραγγίσει καλά. Ανακατεύουμε 2-3 φορές και προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλατοπίπερο, άνηθο, μαίντανό και δυόσμο. Ανακατεύουμε 1-2 φορές τη γέμιση και την αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Βάζουμε από μια κουταλιά πάνω σε κάθε αμπελόφυλλο, διπλώνουμε τις 2 πλευρές και τυλίγουμε σα ρολό*. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο, ρίχνουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι, μαύρο πιπέρι. Τοποθετούμε πάνω στα ντολμαδάκια ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, ρίχνουμε το βραστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και    σιγοβράζουμε για 35 περίπου λεπτά έως ότου το ρύζι μαλακώσει και το φαγητό μείνει μόνο με το λάδι του. Σερβίρονται κρύα. Συνοδεύονται ιδανικά με γιαούρτι, τζατζίκι, ή ταραμά.


και.. κάτι άλλο
*τα τυλίγουμε ελαφρά, ούτε πολύ σφιχτά ,ούτε χαλαρά, για να μη σκάσουν στο βράσιμο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου