menu

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΛΑΔΙ

Μπακλαβάς με λάδι
Μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μας, Σοφίας.



θα χρειαστούμε:
1 κ φύλλο κρούστας ή βηρυτού που είναι πιο λεπτό
700 γρ καρυδόψιχα
3 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
4 φρυγανιές τριμμένες
3 φλ. τσ. ηλιέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
γαρύφαλλα κουκούτσι

για το σιρόπι:
1 κ ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού, νερό
8 κουκούτσια γαρύφαλλο
2 ξύλα κανέλας
1 ολόκληρο λεμόνι κομμένο στη μέση (μαζί με τη φλούδα του)


διαδικασία

Αλείφουμε με το ηλιέλαιο ένα μεγάλο ταψί φούρνου και στρώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντας τα, το καθένα ξεχωριστά. Έχουμε ανακατέψει τα υλικά της γέμισης (καρύδια, κανέλα, γαρύφαλλο, φρυγανιά) και πασπαλίζουμε λίγη από τη γέμιση πάνω στα φύλλα. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, τα λαδώνουμε και πασπαλίζουμε πάλι από τη γέμιση. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία ώσπου να μας μείνουν 4 φύλλα για να στρώσουμε πάνω. Στρώνουμε τα 4 φύλλα, τα λαδώνουμε, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και με το λαδωμένο πινέλο πατάμε τις άκρες για να πάρουν κλίση προς τα μέσα και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Λαδώνουμε καλά και την επιφάνεια και έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια. Αφού τον κόψουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό, για να μη στεγνώσει το φύλλο και σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε κι ένα γαρύφαλλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 και ψήνουμε τον μπακλαβά έως ότου φέρει ωραίο ρόδινο χρώμα. Αφού ροδίσει, χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε 25-30 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει, βράζουμε τα υλικά του σιροπιού 5 λεπτά και όπως είναι βραστό το σιρόπι το ρίχνουμε πάνω στο μπακλαβά.
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 1 εβδομάδα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου