menu

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Πολίτικο τσουρέκι


Αφράτη απόλαυση μικρών και μεγάλων που καταναλώνεται ευχάριστα όλο το χρόνο , όμως τιμάται ιδιαίτερα την Πασχαλινή περίοδο. Η λέξη τσουρέκι προέρχεται από την τούρκικη λέξη cevrek που σημαίνει «γύρο», κι αυτό γιατί προφανώς του έδιναν σχήμα κουλούρας. Σήμερα βέβαια το συναντάμε σε διάφορα σχέδια και μεγέθη που όπως και να ΄ναι  για μας είναι ιεροτελεστία…



θα χρειαστούμε:
(για 4 τσουρέκια του ενός κιλού περίπου)

2 κιλά αλεύρι αμερικάνικο (ειδικό για τσουρέκια)
400 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 ποτήρι του νερού γάλα (270 γρ. περίπου)
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι (270 γρ. περίπου)
700 γρ. ζάχαρη
7 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (τον ένα κρόκο τον κρατάμε για το άλλειμα των τσουρεκιών)
1 κ. σούπας μαχλέπι (κοπανισμένο στο γουδί)
1 κ. σούπας κακουλέ (κοπανισμένο στο γουδί)
1 κ. σούπας μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ελάχιστο αλάτι
160 γρ. φρέσκια μαγιά
χλιαρό νερό 3/4 ενός νεροπότηρου
φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι για το πασπάλισμα

διαδικασία:

Η διαδικασία του τσουρεκιού είναι λίγο πολύπλοκη , ιδιαίτερα για τους αρχάριους γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση και αρκετή διάθεση κι εμείς με τη σειρά μας θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε ακριβείς οδηγίες δίχως να σας κουράσουμε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πιάσουμε τη μαγιά. Σ΄ένα μπολ λοιπόν βάζουμε τη μαγιά και την τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε αλεύρι (από τα 2 κιλά) τόσο ώστε να γίνει ένας χυλός αρύς.Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, το τυλίγουμε με μία κουβερτούλα και σε 30΄ η μαγιά θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο.

Σ' αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε τ' αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα μυρωδικά (μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα, ξύσμα) και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σ' ένα άλλο βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη για να λιώσει.Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια να αφρατέψουν και έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ. Σ' αυτό το σημείο ενώνουμε το γάλα με τ' αυγά ρίχνοντάς το σιγά σιγά για να μην κόψουν (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο) και προσθέτουμε και το χυμό πορτοκαλιού.

Κάνουμε μία λακουβίτσα στ' αλεύρι, ρίχνουμε το μίγμα γάλα/αυγά και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά χωρίς να ζυμώνουμε και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά παίρνουμε με τη χούφτα μας λίγο λίγο από το βούτυρο και συγχρόνως ανακατεύουμε τη ζύμη. Το βούτυρο πρέπει να προστίθεται στο τέλος σταδιακά για να πετύχουμε μία αφράτη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την τυλίγουμε με μία κουβέρτα για να διατηρείται η ζύμη ζεστή και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 3 ώρες). Το βάρος της ζύμης είναι περίπου 4.200 γρ.


Ήρθε η ώρα να μεγαλουργήσουμε. Πέρα από τα απλά και κλασικά σχέδια όπως κουλούρα και πλεξούδα υπάρχουν και πιο σύνθετα όπως θα δείτε παρακάτω.

Σχέδιο Α             Για ένα κιλό τσουρέκι ψημένο η κάθε λωρίδα θα πρέπει να είναι 300γρ.


πηγή  http://www.youtube.com/watch?v=9V8yMZkFydI

Σχέδιο Β                Για ένα κιλό τσουρέκι ψημένο η κάθε λωρίδα θα πρέπει να είναι 200 γρ.


πηγή http://www.youtube.com/watch?v=aaQDfG15KL4

Αφού τα πλάσουμε τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα στρωμένη σε ταψί και μόλις διπλασιαστούν σε όγκο τα αλείφουμε με τον κρόκο (διαλυμένο με λίγο νερό) , πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι και τα ψήνουμε σε θερμαινόμενο φούρνο στους 160-170 βαθμούς σε αντιστάσεις για 45 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.


Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν. Σ' αυτήν τη φάση μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.


Αν σας περισσέψει λίγη ζύμη φτιάξτε μικρά τσουρεκάκια με σταγόνες κουβερτούρας για τα πιτσιρίκια σας...κι αν τ' αφήσετε να παίξουν με τη ζύμη;;; θα ξετρελαθούν!!!!!


ή ακόμη μπορείτε φυσικά να τα γεμίσετε με μερεντα...


και κάτι ... ακόμη
Βασικός παράγοντας για πετυχημένα τσουρέκια είναι η σταθερή θερμοκρασία του χώρου.
Τη ζύμη καλό είναι να μόλις διπλασιαστεί να μην την πατάμε με τα χέρια για να ξεφουσκώσει
Τα κομμάτια τα κόβουμε με το ψαλίδι κουζίνας και όχι με το χέρι.
Όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτά του ζαχαροπλαστείου

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ .....


                                       ΚΑΙ  ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου