Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ  ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και είναι από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα πιάτα!!!


θα χρειαστούμε:
( για 4 μεγάλα καλαμάρια  )
3/4 φλ . τσαγιού ρύζι  νυχάκι
1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/4 κούπας πελτέ πιπεριάς
1/2 φλ τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
κλωνάρια άνηθου
κόκκινο πιπέρι
μαύρο πιπέρι
αλάτι

διαδικασία:

Αν τα καλαμαράκια δεν είναι καθαρισμένα , θα πρέπει να το κάνουμε εμείς. Βγάζουμε τα εντόσθια , το κόκκαλο που βρίσκεται στη ράχη τους κατά μήκος, και την πέτσα τους . Αν είναι κατεψυγμένα δεν κάνουμε τίποτε απ' αυτά. Επόμενο βήμα είναι να κόψουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια και να τα βάλουμε στη γέμιση. Αχνίζουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών σε ελάχιστο νερό. Έπειτα ρίχνουμε και το υπόλοιπο των κρεμμυδιών και στη συνέχεια τα πλοκάμια. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα πλοκάμια (περίπου 10΄). Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, κόκκινο πιπέρι  και τον άνηθο. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ρύζι και αφού πάρει βράση , σβήνουμε με τον πελτέ πιπεριάς.Στο τέλος ρίχνουμε το νερό , αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 3 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να περάσουν 10 λεπτά για να " πιει το ρύζι τα υγρά του".
Γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα , την οποία την περνάμε κατά μήκος του ανοίγματός τους.


Τα αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ προσθέτουμε λίγο νερό και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για 20 λεπτά σκεπασμένα και ξεσκέπαστα για άλλα 15 λεπτά.

και κάτι ... ακόμη
Αν σας περισσέψει γέμιση τυλίξτε την σε λαδόκολλα ή γεμίστε πιπεριές και βάλτε τα να ψηθούν μαζί με τα καλαμάρια.
Αν βγάλουν αρκετό ζουμί, βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι να βράσει για να συμπυκνωθεί.


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου