menu

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ


ΕΛΙΟΨΩΜΟ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ

 Μια παραδοσιακή συνταγή με μικρό βαθμό δυσκολίας που προτιμάται κυρίως στις περιόδους νηστείας. Απολαύστε την λοιπόν!!!


θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο)
30 γρ. μαγιά φρέσκια ή δύο φακελάκια ξερή
2 κ. σούπας ζάχαρη
¼ φλ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. ελιές χωρίς πυρήνα
2 κ. σούπας πάστα ελιάς
1 κ. σ. θυμάρι ξερό ή φρέσκο
2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)



διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε το λάδι και   σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ζάχαρη (από τα 2 φλ. τσαγιού) και το αδειάζουμε στη λεκάνη με το αλεύρι. Ξεκινάμε το ζύμωμα και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα νερού σταδιακά. Στη συνέχεια βάζουμε την πάστα ελιάς, το θυμάρι και τις καθαρισμένες ελιές. Συμπληρώνουμε με νερό όσο χρειαστεί έως ότου πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει σε χέρια/λεκάνη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια , δίνουμε ό,τι σχέδιο επιθυμούμε στα ελιόψωμά μας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στρωμένα  με λαδόκολλα.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις για 45 περίπου λεπτά. 



και κάτι .... ακόμη
η συνταγή στερείται αλατιού διότι δεν είναι απαραίτητο. Για όσους δεν ικανοποιούνται με τη γεύση μπορούν να προσθέσουν  1/2 κ. γλυκού . 

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου