menu

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Μάθε πώς να ... "ΚΟΨΕΙΣ" ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ

Μάθε πώς να ...  "ΚΟΨΕΙΣ" ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ

Ως γνωστόν το ταχίνι παράγεται από τους σπόρους του σουσαμιού. Το σουσάμι αποτελεί τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας, ομοίως και τα προϊόντα του. Συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα, καθώς το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο, μιας και το έλαιο που παράγεται από το σουσάμι (σησαμέλαιο) έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε αρκετές ασθένειες και προτιμάται ιδιαίτερα για μασάζ σώματος..τύπου πήλινγκ.



Το ταχίνι λοιπόν χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων συνταγών και χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στα νηστίσιμα, αλάδωτα φαγητά. Για να χρησιμοποιηθεί σωστά, θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία κοψίματος, η οποία είναι πολύ απλή και γρήγορη...


θα χρειαστούμε:
1/2 φλ.τσαγιού ταχίνι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)
3 φλ. τσαγιού νερό

διαδικασία:

Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα να βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αυτό γίνεται για 10-15 λεπτά. Το ταχίνι έχει "κόψει" και στην επιφάνεια θα μείνει το ζουμί (ταχινόζουμο) , ενώ στη βάση θα μείνει το "κατακάθι" το οποίο δεν το χρειαζόμαστε.
Στραγγίζουμε το ζουμί σε καθαρό σκεύος στο οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι με ψιλές τρύπες και για καλύτερα αποτελέσματα και ένα κομμάτι τούλι.


Φυλάσουμε το ζουμί στο ψυγείο αφού πρώτα κρυώσει και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε σε σούπες ή ρύζι.
Για φαγητά κατσαρόλας και φούρνου η αναλογία είναι διαφορετική. Χρησιμοποιούμε 3/4 φλ. τσαγιού ταχίνι και 4 φλ . τσαγιού νερό.

και κάτι...ακόμη
Μπορείτε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο. Διατηρείται αρκετό καιρό.
Για να παρασκευάσουμε γλυκά με ταχίνι δεν ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία παρά προσθέτουμε απευθείας την ποσότητα ταχινιού που χρειάζεται.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου