menu

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΑΥΓΑ

Τσουρέκια με λάδι και λίγα αυγά

Μια σούπερ πετυχημένη συνταγή για αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια που θα ικανοποιήσει και τους φαν της υγιεινής διατροφής, αφού για την παρασκευή τους χρησιμοποιούμε λάδι και λίγα αυγά.


θα χρειαστούμε:
2 κ αλεύρι κοσκινισμένο για τσουρέκι
150 γρ νωπή μαγιά
3 φλυτζ τσ χλιαρό νερό (600 γρ)
2 κουτ σ. ηλιέλαιο
1 φλυτζ τσ χυμό πορτοκαλιού (200 γρ)
2 κ 2/3 φλ τσ ζάχαρη (600 γρ)
1 κουτ γλ αλάτι
1 κουτ γλ τριμμένη μαστίχα χίου
4 αυγά χτυπημένα
1 κουτ σ τριμμένο μαχλέπι
1 κουτ σ τριμμένο κακουλέ
1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
2 φλυτζ τσ ηλιέλαιο ζεστό (400 γρ)

για την επάλειψη:
1 αυγό ολόκληρο χτυπημένο με λίγο γάλα ή νερό

για το πασπάλισμα:
σουσάμι

διαδικασία

Βάζουμε σε μια λεκάνη το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το αλάτι και το ζεστό λάδι. Χτυπάμε τα υλικά με ένα σύρμα για να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι και να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Παίρνουμε το ζεστό λάδι με τη χούφτα μας και το ρίχνουμε λίγο λίγο στη ζύμη ενώ συγχρόνως διπλώνουμε πολλές φορές τη ζύμη, χωρίς να τη ζυμώνουμε, ώσπου να τελειώσει όλο το λάδι. Δεν περιμένουμε να απορροφηθεί όλο το λάδι εντελώς μέχρι να ρίξουμε το επόμενο και δεν παιδεύουμε πολύ τη ζύμη ώστε να πετύχουμε αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθουμε κορδόνια και κάνουμε ό,τι σχήμα τσουρέκια θέλουμε. Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί και βάζουμε πάνω τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 μέχρι να ροδίσουν. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος. Τα μικρά ατομικά τσουρέκια θα χρειαστούν 15-20 λεπτά. Τα μεγάλα 40-45.


και.. κατι ακομα
Αν θέλουμε να τα κάνουμε μικρά βγαίνουν 8 τσουρεκάκια, αν θέλουμε μεγάλα 4.
Όταν κρυώσουν, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται πολλούς μήνες.




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!



2 σχόλια:

  1. Εκανα τα τσουρεκια σας και εγιναν πολυ ωραια αλλα μου ανοιξαν λιγο στο ψησιμο!! Γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρησιμοποιήσατε το ειδικό αλεύρι για τσουρεκια;; Έχει μεγαλη σημασία, για αυτο σας το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή