menu

Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Κολοκυθόπιτα

Έχουμε καταπιαστεί με λογιών και λογιών πίτες και πιτάκια, τυρόπιτα σε σχήμα φλογέρας, πιτάκια φακελωμένα, τώρα ήρθε η ώρα να γευτούμε τη γλυκειά της..όψη.
Η αν προτιμάτε περί ορέξεως.. κολοκυθόπιτα.


θα χρειαστούμε για τη ζύμη:
750γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλυτζ τσ χλιαρό νερό (όσο πάρει)
1/2 κουτ γλ αλάτι
1 κουτ σούπας λάδι

για τη γέμιση:
1 κιλό καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
λίγο αλάτι
500 γρ ζάχαρη*
1/2 φλυτζ τσ τριμμένη φρυγανιά**
κανέλα τριμμένη

για το άλειμμα:
1 1/2 φλυτζ τσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

διαδικασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο. Ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μία ζύμη ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπάλες, τις σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει το τριμμένο κολοκύθι, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε σουρωτήρι, για να στραγγίσει τα υγρά του. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φρυγανιά. Τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε το φύλλο. Με τη βοήθεια ενός πινέλου το ραντίζουμε με λάδι και έπειτα διπλώνουμε το φύλλο στη μέση. Το ξαναλαδώνουμε και βάζουμε τη γέμιση σε μια οριζόντια σειρά από τη μία άκρη ως την άλλη.Τυλίγουμε σε ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού, αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει. Με τον ίδιο τρόπο τυλίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα έτσι ώστε να συνεχιστεί ο σαλίγκαρος. Αφού γεμίσουμε όλο το ταψί, λαδώνουμε και την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα σε αντιστάσεις.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


και.. κάτι ακόμα
* αν τη θέλουμε ακόμη πιο γλυκιά, προσθέτουμε λίγη ζαχαρίτσα παραπάνω
** αν η γέμιση μας έχει πολλά υγρά, τότε προσθέτουμε περισσότερη φρυγανιά ούτως ώστε να απορροφηθούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου