Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΤΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Παστός μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι
Άκρως γευστική, παραδοσιακή συνταγή αλλά...υψηλής θερμιδικής αξίας!!! Η παρέα του gastrin δε λατρεύει το τηγάνι, όμως στο βακαλάο κάνει μία μικρή εξαίρεση...εξάλλου έχει μεριμνήσει ώστε να ικανοποιήσει και τους λάτρεις του ελαφρού. Δείτε εδώ και εδώ.



θα χρειαστούμε:
1 κιλό παστό μπακαλιάρο
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για το κουρκούτι:
1 κουτί σόδα (330 ml)
1 πρέζα σόδα σε σκόνη
λίγο αλάτι
αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει αραιός χυλός)

διαδικασία

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες και βγάζουμε την πέτσα. Τον βάζουμε σε ένα μπολ μεγάλο
με νερό να σκεπαστεί και μια κουταλιά της σούπας αλάτι* για να  ξαρμυριστεί.
Το αφήνουμε 1 ώρα να σταθεί και μετά αλλάζουμε το νερό. Βάζουμε το μπακαλιάρο σε μπολ με σκέτο νερό αυτή τη φορά και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Αλλάζουμε σε ένα 24ωρο 4-5 φορές το νερό του και είναι έτοιμο.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
Βάζουμε σε ένα μπολ τις σόδες και ρίχνουμε και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε ένα μέτριο κουρκούτι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι τόσο ώστε να επιπλέουν τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Μόλις κάψει το λάδι, έχουμε στραγγίσει καλά το μπακαλιάρο, το βουτάμε στο χυλό και το ρίχνουμε
στο καυτό λάδι μέχρι να φέρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Σε μια πιατέλα στρώνουμε χαρτί κουζίνας
και τοποθετούμε πάνω τα κομμάτια μας για να ρουφήξει τα περιττά λάδια.

Συνοδεύεται με σκορδαλιά και σκορδαλιά καρυδάτη.

και... κάτι ακόμα
ο λόγος που βάζουμε το αλάτι στο πρώτο νερό για να ξαρμυρίσουμε το μπακαλιάρο είναι ότι το αλμυρό ξαρμυρίζει το αλμυρό, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται.
μπορούμε να πανάρουμε τον μπακαλιάρο με αλεύρι πριν τον βουτήξουμε στο κουρκούτι. μ' αυτόν τον τρόπο ο χυλός μένει πάνω στο ψάρι πιο σωστά και δε "γλιστράει".






                                        ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου