menu

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΩΣ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 Χωρίς λόγια.......


θα χρειαστούμε:

(για την καρυδόπιτα)
250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ. γλυκού κανέλα
2 κ. γλυκού μπέικιν
2 κ. σούπας κακάο
380 γρ. ζάχαρη (1 ½ κούπα)
1 σφηνάκι λικέρ ρόδι σπιτικό (ή κάποιο άλλο)
9 αυγά ( μέτρια )

( για το σιρόπι)
2 φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
χυμό από 1 λεμόνι

( για τη σως σοκολάτας)
375 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
375 γρ. γάλα εβαπορέ
1κ. σούπας ηλιέλαιο*

διαδικασία:

ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι ως εξής:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας και τ΄αφήνουμε να βράσουν για 5΄. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού , κατεβάζουμε από τη φωτιά και τ΄ αφήνουμε να κρυώσει.

στη συνέχεια ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα.
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη αυξάνοντας σιγά σιγά την ταχύτητα μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε  τα υπόλοιπα στερεά υλικά και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα αυγών/ζάχαρης. Σ’ αυτό το σημείο ενώνουμε τα δύο μίγματα ανακατεύοντας  με μία κουτάλα απαλά και κυκλικά από κάτω προς τα πάνω**. Ρίχνουμε και το λικέρ και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί Νο 32 και ψήνουμε για 35-40΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς σε αντίσταση. Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα , έτσι όπως είναι ζεστή ρίχνουμε ομοιόμορφα το σιρόπι για να πάει σε όλα τα σημεία της.

Αφήνουμε την καρυδόπιτα να τραβήξει όλο το σιρόπι και σ’ αυτό το διάστημα…

ετοιμάζουμε τη σως σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι η σως να γίνει λεία και προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε μ’ αυτήν την καρυδόπιτα.

Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για να παγώσει η σοκολάτα και σερβίρουμε.

Γαρνίρουμε με ό,τι μας ευχαριστεί .


και…κάτι ακόμη
* το ηλιέλαιο το χρησιμοποιούμε για να δώσει γυαλάδα στη σως
** μ’ αυτόν τον τρόπο δεν φεύγει ο αέρας και κατά συνέπεια μένει ο όγκος του μίγματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου