menu

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΙΚΑ… ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ… ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Η μικρασιατική ελληνική κουζίνα δεν μας αφήνει αδιάφορους. Περνάει από γενιά σε γενιά με διάφορες μικρές παραλλαγές. Έτσι κι εμείς ετοιμάσαμε τη δική μας παραλλαγή και ελπίζουμε να είναι μια πρόκληση για σας…


θα χρειαστούμε:

(για τα σουτζουκάκια)
1 κιλό κιμά (μοσχάρι και χοιρινό ανάμεικτο)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ φλ. τσαγιού λάδι
αλάτι
πιπέρι
1 κ. γλυκού πάπρικα
1 κ. γλυκού κύμινο
2 κ.σούπας ξύδι
1/2 κ. γλυκού κανέλα

( για τη σάλτσα)
1φλ. τσαγιού ντοματοχυμό
1 κουτ. σούπας πελτέ από κράνα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 δαφνόφυλλο
κόκκους από μπαχάρι
κόκκους από πιπέρι
αλάτι
πιπέρι
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
¼ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

διαδικασία:
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.* Έπειτα πλάθουμε σουτζουκάκια και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σε αντίσταση.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε ελάχιστο νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ από κράνα. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νερό. Αφού έχουν ψηθεί τα σουτζουκάκια τα βάζουμε στη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για 15 λεπτά περίπου έως ότου να χυλώσουν.
Συνδυάζονται ωραία με πουρέ πατάτας.

και…κάτι ακόμη
* Καλό είναι να αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για να μπορούμε να πλάσουμε καλύτερα τα σουτζουκάκια.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!

1 σχόλιο:

  1. Τα σουτζουκάκια είναι από τα αγαπημένα, τα έφτιαξα εχθές και ήταν τέλεια!!

    Από τις ποιο καλές συνταγες.
    Είχα δοκιμάσει τα σουτζουκάκια του Gourmed.gr που μου αρεσαν εξισου καλα αλλα τελικα
    προτιμώ τη συνταγή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή