menu

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Μπουγάτσα με κρέμα και σπιτικό φύλλο



θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ γλ ξηρή μαγιά
1 κουτ γλ αλάτι
4 κουτ σουπας ξύδι
200 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή ανάμεικτο με ηλιέλαιο
νερό χλιαρό όσο πάρει

για την κρέμα:
1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες
1 φλυτζ τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ τσ σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
2 κουτ σούπας μαργαρίνη

για το πασπάλισμα:
ζάχαρη άχνη
κανέλα

και για το άλειμμα των φύλλων
περίπου 1 φλυτζ τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτα

διαδικασία
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά. Με λίγο χλιαρό νερό τη διαλύουμε. Στη συνέχεια ανακατεύουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε νερό όσο χρειαστεί για να πετύχουμε μια ζύμη ώστε να ανοίξουμε φύλλο. Αφού κάνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 14 μπαλίτσες.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ένα τάπερ, βάζουμε μέσα τις μπαλίτσες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστούν.

Ετοιμάζουμε την κρέμα.
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη. Όταν είναι έτοιμο να βράσει ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι (να πέφτει σα βροχή) σε χαμηλή φωτιά και συγχρόνως ανακατεύουμε. Όταν πήξει η κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε μέσα τη μαργαρίνη και τη βανίλια και την αφήνουμε να κρυώσει.

Λαδώνουμε στο μέρος όπου θα ανοίξουμε το φύλλο. Με ένα μικρό μπλαστράκι ανοίγουμε φύλλα σε τετράγωνο ή όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Αφού το ανοίξουμε όσο πιο λεπτό γίνεται, το αλείφουμε με το λάδι, βάζουμε στο κέντρο του φύλλου, κρέμα,  διπλώνουμε τις 2 άκρες και τις αλείφουμε κι αυτές με λάδι. Κάνουμε 2 διπλώματα το φύλλο και το κλείνουμε σα φάκελο.
Λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε τους φακέλους με τις άκρες από κάτω, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και..


                                                                               ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!



                                      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου