menu

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ (ΒΡΑΣΤΟ)


ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ (ΒΡΑΣΤΟ)


Αξιαγάπητη ,κλασική , παραδοσιακή σούπα για μικρούς και μεγάλους. Η γεύση της μας αφήνει γλυκιές αναμνήσεις από την παιδική μας ακόμη ηλικία…
Άκρως θρεπτική και υγιεινά μαγειρεμένη!!


θα χρειαστούμε:
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας ( για σούπα)
4 πατάτες
3 καρότα
1 σελινόριζα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ντομάτα ολόκληρη
1/3 κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι μαύρο (σκόνη και κόκκους)
πιπέρι κόκκινο
¼ φλ. τσαγιού πλιγούρι
λίγα κλωνάρια από σέλινο (ψιλοκομμένα)
λίγα κλωνάρια από μαϊντανό(ψιλοκομμένα)
χυμό από 1 λεμόνι

διαδικασία
Βάζουμε το κρέας να βράσει και πετάμε το πρώτο νερό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό* και μόλις πάρει βράση το κρέας  βάζουμε και τη ντομάτα ολόκληρη**, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι. Στο μεταξύ πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρές μπουκιές. Μόλις μισομαλακώσει το κρέας προσθέτουμε στη σούπα τις πατάτες, καρότα, σελινόριζα, κρεμμύδι και πλιγούρι. Αλατοπιπερώνουμε , βάζουμε και τα κλωνάρια μαϊντανού και σέλινου  και μόλις βράσουν καλά όλα τα υλικά προσθέτουμε το ελαιόλαδο*** , κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.


και…κάτι ακόμη

* σ’ αυτό το σημείο προσθέτουμε ζεστό νερό για να μη σφίξει το κρέας.

** βάζουμε ολόκληρη τη ντομάτα γιατί θέλουμε τη γεύση της και όχι το χρώμα της. Καλό είναι να προμηθευόμαστε ντομάτες από το καλοκαίρι (γιατί όπως λέει η λαϊκή παροιμία  κάθε πράμα στον καιρό του….) και να τις φυλλάσουμε σε σακκουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη.

*** γενικά να ξέρετε πως το ελαιόλαδο καλό είναι να το προσθέτουμε στο τέλος για να κρατάει αρκετά από τα  θρεπτικά συστατικά του.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου