menu

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί


Λαχανοντολμάδες σπιτικοί σε μία συνταγή άκρως παραδοσιακή!


θα χρειαστούμε:
2 ½ με 3 κιλά λάχανο (60 φύλλα περίπου)
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο με χοιρινό
3 κιλά ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
1 ½ φλ τσαγιού ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
1 φλ τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ τσαγιού ντομάτα τριμμένη
1 κουτ γλυκού κοφτό κόκκινο γλυκό πιπέρι
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
½ φλ τσαγιού νερό
3-4 κόκκαλα μοσχαρίσια ή χοιρινά (για γεύση)

διαδικασία
Χαράζουμε με  μαχαίρι το λάχανο στο κέντρο, για να βγάλουμε το χοντρό κοτσάνι. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό ώστε να μισοσκεπαστεί το λάχανο. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε μέσα το λάχανο από την κομμένη μεριά και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το φύλλο. Όσα φύλλα μαλακώνουν τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Αφού ζεματίσουμε όλα μας τα φύλλα, τα βγάζουμε από το νερό και τα στραγγίζουμε με ένα τρυπητό. Τα κόβουμε σε φύλλα στο μέγεθος που επιθυμούμε και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε τα κρεμμύδια μας σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό και τα σκεπάζουμε για λίγα λεπτά ώστε να αχνιστούν. Έπειτα, βάζουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να ξεσβολιάσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι, αλάτι, το ½ φλ νερό, το 1/3 του λαδιού μας, το τα καρότα, το σέλινο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά.Προς το τέλος ρίχνουμε και το ρύζι αφού πρώτα το πλένουμε. Το ανακατεύουμε 2-3 φορές και έπειτα το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε τη γέμιση και την αφήνουμε 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να ρουφήξει τα υγρά του.
Απλώνουμε το φύλλο με τα νεύρα να είναι από τη μέσα μεριά. Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση (αναλόγως το μέγεθος του φύλλου μας), διπλώνουμε λίγο από τις 2 πλευρές του φύλλου στη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε μερικά βρασμένα φύλλα λάχανου  (τα σκληρά μέρη που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε).Τα αλατοπιπερώνουμε.Έπειτα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια. Αλατοπιπερώνουμε.
Ενδιάμεσα στις στρώσεις, βάζουμε και τα κόκκαλα. Εν συνεχεία, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, αλατι, πιπέρι και τελειώνουμε πάλι με φύλλα λάχανου  όπως κάναμε στον πάτο ή βάζουμε ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες για να τους συγκρατεί στο βράσιμο. Ρίχνουμε νερό, ίσα να μισοκαλυφθούν οι ντολμάδες. Από την αρχή δίνουμε γερή βράση και μετά τα σιγοβράζουμε 30-40 λεπτα.

και κάτι ακόμα
όταν τυλίγουμε τους ντολμάδες δεν τους έχουμε πολύ χαλαρούς, ούτε και πολύ σφιχτούς, γιατί κατά το βράσιμο φουσκώνει το ρύζι και μπορεί να σκάσει ο ντολμάς μας.
Τρώγεται σαν κυρίως γεύμα αλλά και σαν ορεκτικό. Συνοδεύεται με τζατζίκι.




                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου