menu

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ


 ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ

Μεγάλη γευστική εμπειρία...


θα χρειαστούμε:
2,5-3 κιλά λάχανο
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1,5 φλ. ρύζι καρολίνα
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κουτ. κόκκινο πιπέρι, 
4-5 κουκούτσια μπαχάρι
3 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
αλάτι-πιπέρι
1/2 κούπα νερό
3-4 κόκαλα μοσχαρίσια ή χοιρινά (για γεύση)


για τη σάλτσα:
3 κουτ.  ελαιόλαδο
3 κουτ. αλεύρι
1 φλ. ζεστό γάλα
2 κρόκους αυγών
αλάτι-πιπέρι
χυμό 1 λεμονιού
λίγος ζωμός από τους ντολμάδες

διαδικασία:
ετοιμάζουμε το λάχανο.
Χαράζουμε με  μαχαίρι το λάχανο στο κέντρο, για να βγάλουμε το χοντρό κοτσάνι. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό ώστε να μισοσκεπαστεί το λάχανο. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε μέσα το λάχανο από την κομμένη μεριά και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το φύλλο. Όσα φύλλα μαλακώνουν τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Αφού ζεματίσουμε όλα μας τα φύλλα, τα βγάζουμε από το νερό και τα στραγγίζουμε με ένα τρυπητό. Τα κόβουμε σε φύλλα στο μέγεθος που επιθυμούμε και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βάζουμε τα κρεμμύδια μας σε μια κατσαρόλα με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό και τα σκεπάζουμε για λίγα λεπτά ώστε να αχνιστούν. Έπειτα, βάζουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να ξεσβολιάσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι, αλάτι, το ½ φλ νερό, το 1/3 του λαδιού μας, το τα καρότα, το σέλινο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά.Προς το τέλος ρίχνουμε και το ρύζι αφού πρώτα το πλένουμε. Το ανακατεύουμε 2-3 φορές και έπειτα το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε τη γέμιση και την αφήνουμε 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να ρουφήξει τα υγρά του.

προετοιμάζουμε το τύλιγμα.
Απλώνουμε το φύλλο με τα νεύρα να είναι από τη μέσα μεριά. Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση (αναλόγως το μέγεθος του φύλλου μας), διπλώνουμε λίγο από τις 2 πλευρές του φύλλου στη γέμιση και το τυλίγουμε σε ρολό. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε μερικά βρασμένα φύλλα λάχανου  (τα σκληρά μέρη που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε).Τα αλατοπιπερώνουμε.Έπειτα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια. Αλατοπιπερώνουμε.
Ενδιάμεσα στις στρώσεις, βάζουμε και τα κόκκαλα. Εν συνεχεία, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, αλατι, πιπέρι και τελειώνουμε πάλι με φύλλα λάχανου  όπως κάναμε στον πάτο ή βάζουμε ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες για να τους συγκρατεί στο βράσιμο. Ρίχνουμε νερό, ίσα να μισοκαλυφθούν οι ντολμάδες. Από την αρχή δίνουμε γερή βράση και μετά τα σιγοβράζουμε 30-40 λεπτα.

για τη σάλτσα:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας και λίγο από το ζωμό των λαχανοντολμάδων. Μόλις δέσει, ρίχνουμε και τους κρόκους. Παίρνει 1 βράση και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.  


και... κάτι ακόμη
Αν δεν υπολογίσατε σωστά τη γέμιση από τους λαχανοντολμάδες, μη στεναχωριέστε καθόλου. Υπάρχει μία γευστική λύση. Λαχανόρυζο με κιμά

Αν θέλετε η σάλτσα να βγει πιο αραιή προσθέστε λίγο ακόμη γάλα.
 
                                                                            ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου