menu

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟΥΡΛΟΥ.. ΜΑΝΙΦΑΤΟΥΡΑ

Τουρλού.. μανιφατούρα*

 Το απόλυτο λαδερό φαγητό στα καλύτερά του.


θα χρειαστούμε:
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
1-2 κολοκυθάκια  σε κύβους
3 πατάτες σε κύβους
3 πιπεριές πολύχρωμες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2-3 δόντια σκόρδου ψιλοκομμένα
1 κούπα μπάμιες
1 κούπα φασολάκια
1 φλ. αρακά
100 γρ μανιτάρια πλευρώτους (προαιρετικά)
λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
1 κουτάλα φρέσκος ντοματοχυμός
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 κουτάλα ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
ρίγανη
κόκκινο πιπέρι
αλάτι-πιπέρι



διαδικασία
Αχνίζουμε λίγο τα κρεμμυδάκια σε ελάχιστο νερό με λίγο αλάτι*. Ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι και αμέσως το ντοματοχυμό. Παίρνει 1-2 βράσεις και ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. νερό. Ρίχνουμε και τη λιαστή ντομάτα. Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μαϊντανό και τη ρίγανη που τα βάζουμε  στο τέλος. Σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.

και... κάτι ακόμα 
* μπορούμε να τηγανίσουμε τα κρεμμυδάκια, αντί να τα αχνίσουμε, ωστόσο στο gastrin, επιμένουμε στην υγιεινή και ελαφριά κουζίνα.

*ρετρό έκφραση που μας έρχεται εκ Τουρκίας αλλά ακόμα ακούγεται την σήμερον.
Περιγραφή κατάστασης συνωστισμού, ανακατωσιάς, χαμού και πανικού.
Ετυμολογείται από την Τουρκική λέξη türlü που εκτός από το γνωστό λαδερό φαγητό από mix λαχανικών σημαίνει και την ποικιλία και την επιμειξία + το manifatura (από το Ιταλικό manifattura) που στην Τουρκία ήταν το μαγαζί που πουλάει ρετάλια, κουβαρίστρες και ψιλικά ή τα είδη ψιλικών γενικά. πηγή: slang.gr




                                               KAΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!



2 σχόλια:

  1. Από τις καλύτερές σας συνταγές! Μπράβο! Μπράβο! και η photo εξαιρετική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας αξίζουν τα καλύτερα! Καταφέρατε να κάνετε 1 απλό φαγητό να μοιάζει με τέχνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή