Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ



Παστίτσιο

Μια ξεχωριστή συνταγή για το αγαπημένο σε όλους μας παστίτσιο. Τι το ξεχωριστό έχει; Ξεχάστε τα βούτυρα, τα πολλά αυγά και τα λίπη. Χρησιμοποιούμε λάδι, για να μας φύγει η λύπη (από τις πολλές θερμίδες και την ανεβασμένη χοληστερίνη). Και το καλύτερο; Μας αποζημιώνει και στη γεύση!!


θα χρειαστούμε για τα μακαρόνια τα εξής:
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο (νούμερο 2)
100γρ φέτα τριμμένη
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού

για τον κιμά:
500γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο, ξερό, ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κόκκους μπαχάρι
4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα)
½ φλ τσ. σάλτσα ντομάτας ή 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
λίγα κλαδάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. γλυκού πελτέ από κράνα
½ κουτ γλ ρίγανη
αλάτι, μαύρο πιπέρι
50 γρ ρεγκάτο τριμμένο
3 κουτ σούπας γαλέτα τριμμένη

και για τη μπεσαμέλ:
6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 κουτ. σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
4 φλ τσ γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού
αλάτι, μαύρο πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
50 γρ ρεγκάτο για τη μπεσαμέλ και 150 γρ για το πασπάλισμα


διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά (al dente), μετά τα στραγγίζουμε, ζεσταίνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα (εκτός φωτιάς).
Τα ανακατεύουμε στο λάδι τους και ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και το ασπράδι αυγού. Ανακατεύουμε και πάλι γρήγορα, για να μη μας κόψει το ασπράδι.
Ετοιμάζουμε τον κιμά. 
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κιμά, το μπαχάρι και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, ώσπου να ξεσβολιάσει ο κιμάς. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το σιγοψήνουμε. Ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι, το ελαιόλαδο, την ντομάτα και το μαϊντανό. Σιγοβράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και προσθέτουμε τον πελτέ από κράνα.Τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά τον κιμά και ρίχνουμε μέσα τα 50 γρ ρεγκάτο και τη γαλέτα μας.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. 
Σε μια κατσαρόλα μέτρια, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, για να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα, ώσπου να πετύχουμε μια μέτρια μπεσαμελ, ούτε σφιχτή, ούτε αραιή, δλδ σαν μια κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο αυγού. Ανακατεύουμε γρήγορα και ρίχνουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και είναι έτοιμο.
Παίρνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 36*28 και με ένα πινέλο το λαδώνουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη. Στρώνουμε μέσα τα μισά  μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια και μετά τη μπεσαμέλ. Τέλος, πασπαλίζουμε με το ρεγκάτο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου

Συνοδεύεται επιτυχώς με σαλάτα σπανάκι και ρόκα.

                                  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!









2 σχόλια:

  1. Γιατι ριχνεις τα μακαρονια σε καυτο λαδι; (μπλιαχ) Στη μπεσαμελ μπορεις να αφησεις το αυγο. Γινεται εξισου νοστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος μιλησε για καυτο λαδι;;; Μαλλον δε διαβασατε σωστα. Το ακριβως αντιθετο. Με το που σβήνουμε τη φωτια, αποσυρουμε απο το ματι και τοτε ριχνουμε τα μακαρονια. Δεν τα καιμε!!! Οσον αφορα τη μπεσαμελ, εχει αυγο. Χρησιμοποιουμε μολις ενα για να γινει πιο ελαφρυ το φαγητο μας. Εχετε υποψη σας οτι μπορει να υπαρξει μπεσαμελ χωρις καθολου αυγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή