menu

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑΝΟΜΕΝΟΣ ΣΟΥΡΒΑΣ


Τανομένος Σουρβάς

Η πιο διάσημη ποντιακή σούπα σε μια συνταγή γνήσια που δεν είναι καθόλου ανέκδοτο!!!



θα χρειαστούμε:
9 φλυτζ του τσαγιού νερό
αλάτι
1 φλυτζ του τσαγιού κορκότο* (αν δεν έχουμε, βάζουμε ρύζι νυχάκι)
500 γρ πασκιτάν* (αν δεν έχουμε, στραγγιστό γιαούρτι)
3-4 κουτ της σούπας βούτυρο αγελαδινό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ της σούπας ξερό δυόσμο

διαδικασία
Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα να πάρει βράση. Πλένουμε το κορκότο και το ρίχνουμε μέσα στο νερό που βράζει. Ρίχνουμε και αλάτι και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το κορκότο ( περίπου 30 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και παίρνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και διαλύουμε με το ζωμό το πασκιτάν. Με προσοχή το ανακατεύουμε μέσα στο φαγητό, για να μην κόψει το πασκιτάν (όπως κάνουμε  και με το αυγολέμονο) και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τέλος, καίμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και αφού λιώσει και ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε και τον ξερό δυόσμο. Τον ανακατεύουμε μια φορά και κατευθείαν τον ρίχνουμε μέσα στο φαγητό και είναι έτοιμο.

και.. κάτι ακόμα
Η παραδοσιακή βασική συνταγή είναι με το κορκότο και το πασκιτάν. Αν δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα υλικά, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με γιαούρτι στραγγιστό και ρύζι αντίστοιχα, ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια βήματα της συνταγής μας με μόνη διαφορά ότι αν βάλουμε ρύζι, θα χρειαστούν 20 λεπτά για να βράσει.

*Το κορκότο είναι σιτάρι αποφλοιωμένο και χοντροαλεσμένο.
*Το πασκιτάν είναι αποβουτυρωμένο γιαούρτι.


                                                  
                                         ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!                          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου