menu

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ


Καρυδόπιτα



θα χρειαστούμε:
1/2 φλ. βούτυρο
1 φλ. γάλα
5 αυγά
1 φλ. ζάχαρη
1,5 φλ. αλεύρι για όλες τις  χρήσεις
1,5 φλ. φρυγανιά τριμμένη
2 φλ. καρύδια (κοπανισμένα σε γουδί σε χοντρά κομμάτια)
1/2 φλ. σταφίδες (προαιρετικά)
1 σφηνάκι κονιάκ
1 μπέικιν
2 βανίλιες
1 κουτ. γλ. σόδα φαγητού
κανέλα

για το σιρόπι:
3 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
3-4 γαρύφαλλα
χυμός 1/2 λεμονιού
Τα βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά



διαδικασία
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε την κανέλα και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε το μπέικιν και τη βανίλια με το αλεύρι και τα προσθέτουμε εναλλάξ με το γάλα. Αλευρώνουμε ελαφρώς τα καρύδια. Αν χρησιμοποιήσουμε και σταφίδες, τις μουλιάζουμε σε λίγο κονιάκ για να μαλακώσουν και όταν είναι έτοιμες τις προσθέτουμε κι αυτές στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρώς και τοποθετούμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Όταν ψηθεί το γλυκό, το χαράζουμε σε κομμάτια. Σιροπιάζουμε έχοντας χλιαρό το γλυκό και χλιαρό το σιρόπι περιχύνοντας στην καρυδόπιτα με 1 κουτάλι.
Συνοδεύεται ιδανικά με παγωτό ή σαντιγύ.                              


                                                         ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!

2 σχόλια: