menu

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ

Μπουγάτσα για πρωινό… για απογευματινό… τέλος πάντων για όποτε σας κάνει κέφι.
Τη συναντάμε σε διάφορες γεύσεις, όπως με τυρί, κρέμα, κιμά...

Προμηθευτείτε με φύλλα κρούστας (για γλυκά) και πάμε να δούμε τι άλλο χρειάζεται. 


θα χρειαστούμε:
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (450-500 γρ.)
1 λίτρο γάλα
200 γρ ζάχαρη
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
λίγο αλάτι
1 βανίλια (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
100 γρ. περίπου σπορέλαιο για το άλλειμα των φύλλων
άχνη και κανέλα



διαδικασία
Βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι και το σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι το ρίχνουμε λίγο λίγο και ανακατεύουμε συγχρόνως με μια ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει η κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις αρχίζει να πήζει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνουμε και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά. 


Το επόμενο βήμα είναι να στρώσουμε τα φύλλα κρούστας. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα κι αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν λίγο. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα. 


Σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν, λαδώνοντάς τα κι αυτά και στρώνουμε και τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα από πάνω και με μία σπάτουλα τα πιέζουμε στις άκρες ώστε να αγκαλιάσουν τα κάτω φύλλα.

Λαδώνουμε την επιφάνεια και την χαράζουμε  με ένα μαχαίρι από την ανάποδη μεριά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε αντίσταση μέχρις ότου ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα, περίπου 40 ΄. 

 Με τα ίδια υλικά γίνονται και ατομικές μπουγάτσες. Η διαδικασία είναι εξίσου εύκολη.
Στρώνουμε 2 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο και λαδώνουμε το δεύτερο. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα κρέμας (3 κουτ. σούπας )και διπλώνουμε σε φάκελο. 



Αναποδογυρίζουμε  το φάκελο και λαδώνουμε το πρώτο φύλλο. Το διπλώνουμε κι αυτό σε φάκελο και το τοποθετούμε σε ένα άλλο τρίτο φύλλο καλά λαδωμένο. Διπλώνουμε και το τρίτο φύλλο σε φάκελο και το τοποθετούμε στο ταψί. Το λαδώνουμε καλά από πάνω και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.

Σ΄ αυτό το σημείο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη (σκεπασμένα καλά για να μην πάρουν μυρωδιές) και να τα ψήσουμε την κατάλληλη στιγμή.Οι ατομικές μπουγάτσες θέλουν λιγότερη ώρα ψήσιμο.

Σερβίρουμε τη μπουγάτσα και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα .Και....
                             
                                                                                                            ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!



2 σχόλια:

  1. Μπορούμε αντί για βούτυρο αγελάδας να βάλουμε φυτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αγελαδινό βούτυρο έχει ναι μεν περισσότερες θερμίδες και κεκορεσμένο λίπος από το φυτικό είναι όμως πιο θρεπτικό και δεν περιέχει πρόσθετα στοιχεία.
    Αν για κάποιο λόγο δε θέλετε να χρησιμοποιείσετε βούτυρο αγελαδινό μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο είδος σπορέλαιου. Το βούτυρο στην κρέμα προσθέτει γεύση και άρωμα αλλά γίνεται εξίσου καλή και χωρίς αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή