menu

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

ΛΑΓΑΝΑ JUNIOR


                                            Λαγάνα junior

Η παράδοση τη θέλει την Καθαρά Δευτέρα. Εμείς … καθημερινώς!!!


 Τρώγεται σκέτη ή γεμιστή με υλικά της αρεσκείας σας. Ιδιαίτερο πρωινό κολατσιό και γιατί όχι και απογευματινό;


θα χρειαστούμε τα εξής:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό αλεύρι χωριάτικο ή ολικής
1 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. σούπας ζάχαρη
2 φακ. ξερή μαγιά ή 30 γρ. φρέσκια
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο*
2 φλ. νερό χλιαρό περίπου




διαδικασία
Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλ. νερό μαζί με τη ζάχαρη. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση για να ρίξουμε το ελαιόλαδο και τη μαγιά. 
Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό. Θέλουμε μια εύπλαστη  και μαλακή ζύμη. 

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο και έπειτα τη  χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια . Ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα λαγανάκια. 
Ανοίγουμε μ’ ένα μικρό πλάστη το κάθε μπαλάκι σε οβάλ σχήμα και τα τοποθετούμε σε ταψί που στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα.



 Μόλις φουσκώσουν λίγο αφήνουμε πάνω τους  τα αποτυπώματα των δακτύλων μας , και τα ψεκάζουμε με νερό. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή λιναρόσπορο, τα ψεκάζουμε ελαφρώς με λάδι και φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς σε αντίσταση για  20 λεπτά περίπου έως ότου ροδοκοκκινίσουν.**



και.. κάτι ακόμα
 * Για τους λάτρεις της ρίγανης προτείνουμε λίγες σταγόνες   αρωματισμένου ελαιόλαδου με ρίγανη.
 **Αν θέλουμε να  τα απολαύσουμε με γέμιση καλό είναι να μην ξεροψηθούν  για μεγαλύτερη ευκολία στο άνοιγμά τους.

Φυλάσσονται στην κατάψυξη αφού κρυώσουν λίγο για αρκετό χρονικό διάστημα.
            
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου