menu

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

ΠΙΤΑΚΙΑ..... ΦΑΚΕΛΩΜΕΝΑ


Πιτάκια ….. φακελωμένα

Εύκολη ζύμη, εύκολη διαδικασία.
Η γέμιση; Της αρεσκείας σας.

θα χρειαστούμε:
1κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. νερό χλιαρό (ή 2 φλ. τσαγιού)
180 γρ. ελαιόλαδο ( ή ¾ φλ. τσαγιού)
3 κουτ. σούπας ξύδι
1 κ. γλυκού αλάτι
5 γρ. νωπή μαγιά
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το άλλειμα των φύλλων



διαδικασία
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση για το λάδι και το ξύδι. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το μισό νερό και ρίχνουμε τη μαγιά αφήνοντας την για 3 λεπτά να διαλυθεί. Ρίχνουμε στη λεκάνη το υπόλοιπο νερό και τη μαγιά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια/λεκάνη.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 30 μπαλάκια. * Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε σχήμα τετραγώνου με ένα μικρό πλάστη τα λαδώνουμε  και βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο. Η γέμιση της φωτογραφίας είναι σπανάκι ωμό με τυρί καιμυρωδικά.


Διπλώνουμε σε σχήμα φακέλου





Τα βάζουμε σε λαδόκολλα τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά .




και κάτι... ακόμα
αν θέλουμε μεγαλύτερους φακέλους χωρίζουμε τη ζύμη σε λιγότερα μπαλάκια.
Μόλις κρυώσουν λίγο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σε ερμητικά κλειστές σακούλες τροφίμων. Ένα ωραίο και υγιεινό κολατσιό για τη δουλειά και για το σχολείο. Τα βγάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και είναι σαν φρέσκα......




                                                     ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

4 σχόλια:

  1. Συνταγή για ινδικά πιτάκια

    Βάζουμε αλεύρι γύρω στα 500γρ λάδι,νερό όσο πάρει ή άμα θέλουμε την κάνουμε με γιαούρτι αντί για νερό!Αλάτι και πιπέρι με το μάτι..Πλάθουμε την ζύμη μέχρι να γίνει ομοιόμορφη δλδ να είναι ζύμη έτοιμη για πλάσιμο.
    Έπειτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί και μετά την κόβουμε σε μικρά κομμάτια..
    Τα ανοίγουμε όσο είναι το μέγεθος του τηγανιού μας.
    Για να τα ανοίξουμε θέλουμε ελάχιστο αλεύρι και λίγο λάδι!
    Τώρα πως τα τηγανίζουμε

    Βάζουμε το τηγάνι να κάψει χωρίς λάδι και πριν τοποθετήσουμε το πιτάκι στο τηγάνι το αλείφουμε με λίγο λάδι..Δεν θέλει πολύ ψήσιμο και πρέπει να το γυρνάμε τακτά για να μην μας καεί..

    Καλή σας όρεξη Χρυσόστομος από Θεσσαλονίκη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσα συνταγή Χρυσόστομε , μόνο θα σε παρακαλούσαμε αν γίνεται να μας δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες. Η ομάδα του the gastrin σ' ευχαριστεί.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν τα ξαναφτιάξω θα σε στείλω φωτογραφίες για να δεις πώς γίνονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή