menu

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΦΛΟΓΕΡΑΣ


Τυρόπιτα σε σχήμα φλογέρας

Παραδοσιακή συνταγή με την πίτα στα καλύτερά της!!


θα χρειαστούμε για ένα μεγάλο ταψί φούρνου τα εξής:
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 200γρ
για το άνοιγμα των φύλλων
1 κ. σούπας ξύδι
2 φλ τσ χλιαρό νερό
1 ½ κουτ γλ αλάτι
2 κουτ σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ½ φλ τσ εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανάμεικτο με ηλιέλαιο για το άνοιγμα των φύλλων


και για τη γέμιση
300 γρ φέτα τριμμένη
300 γρ μυζήθρα
3-4 κουτ σούπας γιαούρτι
μαύρο πιπέρι



διαδικασία
Βάζουμε σε μία λεκάνη το νερό, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι ώστε να πετύχουμε μία ζύμη σφιχτή και  ταυτόχρονα ελαστική για να μπορέσουμε να ανοίξουμε φύλλο και να μην κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε πολύ καλά το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. 


Παίρνουμε ένα τάπερ, ρίχνουμε λίγο αλεύρι, βάζουμε μέσα τις μπάλες και κλείνουμε το τάπερ για να μην ξεραθεί η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι και το ανοίγουμε με τον πλάστη για να πετύχουμε ένα λεπτό, ωραίο φύλλο. 


Όταν βλέπουμε ότι πάει να μας κολλήσει το φύλλο, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι για να μας βοηθήσει να ανοίξουμε το φύλλο. Μετά παίρνουμε το λάδι και με ένα πινέλο λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο μας. Το διπλώνουμε στη μέση και το ξαναλαδώνουμε.


Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα βάζουμε σε μια οριζόντια σειρά από τη μία άκρη ως την άλλη.Τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε μέσα στο ταψί.


Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για όλα τα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί. Αλείφουμε την 
επιφάνεια των φλογέρων μας με το λάδι που μας έχει μείνει και χαράζουμε ελαφρώς με το μαχαίρι σε κομμάτια την πιτα μας. 


Πασπαλίζουμε με το πινέλο την επιφάνεια με ελάχιστο νερό και έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-60 λεπτά με αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας.


και κάτι...ακόμη
Αν το ταψί μας δεν είναι εμαγιέ ή αντικολλητικό και είναι ανοξείδωτο ή αλουμίνιο, τότε πρέπει να βάλουμε το ταψί μας στο κάτω ράφι του φούρνου.


                                       ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου