menu

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Μάθε πως να...φτιάξεις ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑ


Μάθε πως να...φτιάξεις ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑ

Άρτος: Βασική τροφή με ξεχωριστές θρεπτικές ουσίες, εδώ σε μία εκτέλεση που μυρίζει παράδοση.


θα χρειαστούμε:
1 κιλό αλεύρι κίτρινο/χωριάτικο 
200 γρ. προζύμι
1/2 κ. γλυκού ξηρή μαγιά ή 15 γρ νωπή
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
3 φλιτζ χλιαρό νερό ή όσο πάρει

διαδικασία
Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλάτι και
ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο. Ρίχνουμε μέσα το προζύμι και ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό. Αφού ενωθούν τα υλικά και γίνει μία απαλή ζύμη παίρνουμε ένα μικρό μέρος (150γρ. περίπου) και το κρατάμε για την επόμενη φορά ως προζύμι (τ' αφήνουμε εκτός ψυγείου για τρεις μέρες να ξυνίσει και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο). Σ' ένα φλυτζάνι αραιώνουμε τη μαγιά με ελάχιστο νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ρίχνουμε στη ζύμη. Ξαναζυμώνουμε και αυτή τη φορά φτιάχνουμε μία σφιχτή ζύμη προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μπορούμε να κάνουμε είτε ένα μεγάλο ψωμί είτε 2 μικρά καρβέλια. Τοποθετούμε λαδόκολλα στα ταψάκια, πασπαλίζουμε λίγο από το αλεύρι και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ενώ έχουμε ήδη ανάψει το φούρνο στους 200-210 βαθμούς, ψήνουμε το ψωμί για 1 ώρα στο κάτω ράφι της κουζίνας με αντιστάσεις. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα γρήγορα χωρίς όμως να έχει ψηθεί, βρέχουμε μια λαδόκολλα, τη στίβουμε και την τινάζουμε ώστε να μην έχει νερά, και τη βάζουμε πάνω στο ψωμί για να μην καεί. Όταν ψηθεί, το βάζουμε σε σχάρα και με ένα πινέλο που έχουμε βρέξει μέσα σε νερό, αλείφουμε την επιφάνειά του για να φέρει μια ωραία γυαλάδα το ψωμί μας. Έπειτα το αφήνουμε να κρυώσει.

Πως φτιάχνουμε προζύμι (ξινό)

Παίρνουμε βασιλικό (Σταυρολούλουδο)* και βάζουμε σε μια λεκάνη ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Με το Σταυρολούλουδο σχηματίζουμε τρεις φορές το σημείο του Σταυρού ψάλλοντας το απολυτίκιο "Σώσον Κύριε τον λαόν Σου..." και συγχρόνως θυμιατίζουμε.



 Προσθέτουμε αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο) τόσο όσο να γίνει ένας πυκτός χυλός.  Τον αφήνουμε σκεπασμένο για να φουσκώσει χωρίς να αφαιρέσουμε τον βασιλικό. Αν δεν φουσκώσει την πρώτη μέρα, την επόμενη μέρα ξαναρίχνουμε νερό και αλεύρι και το αφήνουμε άλλες 24 ώρες μέχρι να διογκωθεί και να δημιουργήσει φυσαλίδες.



 Αφού τελικά φουσκώσει, το βάζουμε στη ζύμη για να φτιάξουμε το ψωμί μας.
Το προζύμι διατηρείται στο ψυγείο για 15 μέρες περίπου. Αν δεν ζυμώνουμε συχνά μπορούμε να το στεγνώσουμε και να το τρίψουμε...όπως τον τραχανά για να διατηρηθεί για αρκετό νερό. Σ' αυτήν την περίπτωση μουλιάζουμε τα τρίμματα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.


και κάτι...ακόμη
*Σύμφωνα με την παράδοση,στις 14 Σεπτεμβρίου, της ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οι νοικοκυρές έπαιρναν το βασιλικό από την εκκλησία και σταύρωναν το προζύμι που θα έφτιαχναν με σταυρό και το βασιλικό ψάλλοντας το απολυτίκιο του Σταυρού και με ευλογία έφτιαχναν το ξινό προζύμι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

2 σχόλια: