menu

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Μάθε πώς να φτιάξεις...ΠΕΛΤΕ ΑΠΟ ΚΡΑΝΑ


                     







               Μάθε πώς να φτιάξεις...ΠΕΛΤΕ ΑΠΟ ΚΡΑΝΑ








Tο δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα "Κράνεια". Στην Ιλιάδα, βεβαιώνεται ότι η φοβερή Κίρκη προσέφερε στον Οδυσσέα και στους συντρόφους του για τροφή, «καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον», κράνα δηλαδή και πουρναρίσια βελανίδια.
Εμεις όμως δε θ’ασχοληθουμε με βελανιδια και πουρναρια..προς το παρον.
Ο καρπος αυτος με το εντονο χρωμα και την οξινη γευση διαθέτει εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς περιέχει βιταμίνες C και Ε, καροτινοειδή και φαινολικές ενώσεις.
Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe).
Και για του λόγου το αληθές……………ΠΕΛΤΕΣ

      
θα χρειαστούμε:
1 κιλό κράνα
2 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλας
3 κλωνάρια αρμπαρόριζα
ζάχαρη ( για μια κούπα χυμό 3 κουταλιές της σούπας )
λεμόνι ( για μια κούπα χυμό ½ κουταλάκι του γλυκού)


διαδικασία
Αφού πλένουμε καλά τα κράνα τα βάζουμε στην κατσαρόλα μσζί με την κανέλα το γαρίφαλο και την αρμπαρόριζα και ρίχνουμε νερό τόσο όσο για  να σκεπαστούν . Τ΄ αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Σβήνουμε τη φωτιά και τ΄αφήνουμε να σταθούν στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσουν. Δε βιαζόμαστε σ΄αυτήν τη φάση γιατί όσο περισσότερο σταθούν τόσο πιο πολύ θα μαλακώσουν και θα βγάλουν όλα τα υγρά και τα θρεπτικά συστατικά τους. Εν συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σ’ ένα σουρωτήρι  και τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν με την ησυχία τους δίχως να τα πιέσουμε. Μόλις στραγγίσουν καλά μετράμε την ποσότητα του χυμού σε κούπες για να βάλουμε την ανάλογη ζάχαρη και το λεμόνι. Τ’ αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά μέχρι να πηκτώσει.  Σ’ αυτό το σημείο αδειάζουμε τον πελτέ σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια και σφραγίζουμε.   


και.. κάτι ακόμα
Τον πελτέ από κράνα τον χρησιμοποιούμε σε κρεατικά και πουλερικά. Χαρίζει μια γλυκόξινη και στιφή μαζί γεύση . Εγώ τον χρησιμοποιώ και στη σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, παρμεζάνα και ξύδι μπαλσάμικο. Είναι ένας τέλειος συνδυασμός , δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε!!
Αν θέλετε όμως να χρησιμοποιήσετε τον πελτέ σαν ρόφημα μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη  ζάχαρη .

              










                                                  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου